Linkuri accesibilitate

"Migranții economici, capitalul viitorului" - raport al Consiliului Europei


În 2050 fiecare al treilea european va fi la vâsta de pensionare

Numarul migrantilor economici variaza intre 12 si 20% in Europa. In est procentul este mai mic, dar este in crestere.

Migratia in Europa este un fenomen de lunga durata care acum se diversifica. Iar unul dintre motive este Uniunea Europeana sau mai bine zis, extinderile sale succesive.

Potrivit unui raport publicat recent de Consiliul Europei si la care au contribuit intre altii, experti ai Programului International pentru Migratie, ai Comitetului European pentru Migratie si ai Organizatiei Internationale pentru Munca, una dintre consecintele ultimelor doua extinderi ale UE este diviziunea dintre 2 sisteme de migratie: cel european si cel eurasiatic, care acopera Euroasia post - sovietica si care corespunde cu granita de la rasarit a Uniunii Europene. Extinderile Uniunii Europene au ingreunat viata muncitorilor transfrontalieri, scrie raportul.

Noile reglementari transfrontaliere impuse de Bruxelles au diminuat numarul muncitorilor moldoveni care lucrau peste granita, de pilda, in Romania. In schimb moldovenii si ucraninenii sunt obligati sa plece mai departe si sa ramana mai mult timp inlocuindu-i, de pilda, pe romani si polonezi.

Si chiar daca moldovenii si ucrainienii se indreapta in ultimii ani din ce in ce mai mult catre vest, Rusia ramane principala destinatie a tarilor din fostul bloc sovietic.

Tari ca Portugalia, Italia, Spania sau Grecia care cu jumatate de secol in urma inregistrau adevarate hemoragii de populatie ca urmare a emigratiei au deveni tari gazda pentru imigranti.

Germania, Elvetia si Luxembourg sunt printre cele mai de succes economii europene iar acest succes este intr-o stransa legatura cu procentul mare de forta de munca migranta.

Un alt exemplu: Spania unde intre 1996 si 2006, 30% din cresterea produsului intern brut a fost datorata imigratiei.

Asadar, migratia sustine cresterea economica si dezvoltarea. O analiza facuta intre 1991 si 1995 arata ca la o crestere de 1% a populatiei prin imigratie se inregistreaza o crestere a PIB-ului intre 1,25 si 1,5%.

Europa are nevoie de migranti si multe tari vor avea nevoie si mai mult in viitor pentru a face fata schimbarilor cerintelor pietei, pe fondul unei scaderi a numarului celor apti de munca si a unei populatii aflate in proces de imbatranire.

In 2050 fiecare al treilea european va fi la varsta de pensionare iar jumatate din populatie va avea peste 50 de ani. In aceste conditii, migranti sunt cei care vor sustine in viitor sistemele de securitate sociala din tarile gazda, noteaza raportul.

Dar migrantii nu ajuta doar economiile tarilor unde lucreaza ci si tarile lor de bastina. Banii trimisi acasa de imigranti reprezinta, pentru unele state, una dintre cele mai importante surse de sustinere a economiei. Nu e de mirare avand in vedere cuantumul acestor sume: raportul spune ca sumele trimise acasa de migranti sunt duble fata de nivelul asistentei pentru dezvoltare de 104 miliarde de $ si doua treimi din totalul investitiilor straine de 325 de miliarde de $ din anul 2006.

Studiile arata ca impactul imigratiei asupra salariilor si locurilor de munca ale nativilor este insignificant. Cu cateva exceptii din anumite sectoare in general imigrantii completeaza mai degraba decat inlocuiesc forta de munca existenta

O alta constatare a analizei este aceea ca in general, imigrantii recenti au un nivel de educatie peste cel al populatiei indigene, muncesc destoinic si mult iar productivitatea lor este adesea mai mare decat a localnicilor care ocupa pozitii similare.

Desigur, populatia, in multe tari nu cunoaste cat de valoroasa si in unele cazuri esentiala este contributia migrantilor la bunastarea economiei tarii lor. Iar una dintre cele mai frecvente prejudecăţi este aceea ca migrantii cu familiile lor numeroase, stiuta fiind si rata mare de natalitate in randul acestora (85% din cresterea populatiei UE este atribuita imigrantilor), consuma fondurile de asistenta sociala. Este adevarat, in Danemarca, Olanda sau Belgia statul cheltuieste mult cu asigurarile sociale acordate migrantilor. In Marea Britanie in schimb, migrantii contribuie cu 10% mai mult la serviciile sociale decat beneficiaza de acestea.

In orice caz, migrantii sunt, se pare, capitalul viitorului: cei care se intorc acasa o fac posedand noi indemanari, noi cunostinte, idei si capital si pot contribui substantial la dezvoltare.

Raportul Consiliului Europei recomanda guvernelor europene pe de o parte sa dezvolte politici care sa le usureze readaptarea migrantilor care se intorc acasa iar pe de alta, tarilor care ii gazduiesc sa le ofere conditii egale de munca si viata cu ale propriilor cetateni.
XS
SM
MD
LG