Linkuri accesibilitate

Interviu cu Sergiu Petrisevschi, aflat la muncă în Irlanda

Sergiu Petrusevschi, aflat de cativa ani la munca in Irlanda a participat la 5 aprilie la scrutin, va merge si la 29 iulie sa voteze, chiar si daca are de parcurs o distanta mare.

Sergiu Petrusevschi: 700 de km, e ceva anormal. Din moment ce avem o comunitate care numara aproape 10 mii de cetateni sa nu avem acest elementar drept de a vota.

Europa Liberă
: Multi dintre voi aveti pasapoarte romanesti si nu e nicio piedica in calea voastra sa va deplasati pana la Londra, capitala Marii Britanii, iar pentru alti moldoveni care nu au si cetatenia Romaniei e o problema.

Sergiu Petrusevschi: Da. Comunitatea basarabenilor din Irlanda a incercat inainte de 5 aprilie sa aplice pentru o viza colectiva la ambasada Moldovei de la Londra. Si chiar am rugat misiunea sa organizeze transport pentru a ne putea deplasa la Londra sa votam. Raspunsul a fost ca ei nu elibereaza vize colective. Este o mare problema pentru persoanele care au viza pentru Irlanda. Ei trebuie sa obtina viza si pentru Marea Britanie ca sa mearga acolo sa participle la vot. Iata de ce e un proces dificil. Cei care au pasapoarte romanesti putem pleca liber, fara nicio problema. Dar oare noi trebuie sa cautam cai si metode de a ajunge la Londra? Oare nu ar fi fost cazul ca guvernul sau CEC, sau poate misiunea diplomatica de la Londra sa se preocupe sa ne organizeze o sectie de votare in Irlanda. Aici intrezarim atitudinea actualei guvernari fata de moldovenii aflati la munca in strainatate, care in ultimii ani au sustinut din plin economia tarii.

Europa Liberă: La 29 iulie ce veti face, veti merge sa va exercitati dreptul la vot?

Sergiu Petrusevschi: Sigur ca vom merge. Deja multa lume este de accord sa riste, pentru ca nu au viza britanica, sa riste sa mearga la Londra. Dar as intreba: daca au facilitate accesul mortilor la vot, oare e atat de greu sa faciliteze accesul la vot pentru unii cetateni vii care se afla aici, pe continent?
XS
SM
MD
LG