Linkuri accesibilitate

La Ecaterinovca: „comuniștii au trecut fiindcă ne-au dat pensia”


„Alegem parlamentul ca să putem trăi bine, dar partidele după ce vin la putere ne strivesc ca pe nişte purici.”

Ţăranii din Ecaterinovca (Cimişlia), după ce îşi mînă vacile la cireadă, zăbovesc la marginea satului ca să mai schimbe o vorbă, şi cum nu exista acum subiecte mai fierbinţi decît alegerile, politicienii nu scapă de mînia populară.
La Ecaterinovca


Anea


Anea: “nimănui nu îi pasă că omul ista numai cu baliga rămîne. Ei stau şi dorm, cu nişte “galstuki” la gît. A trecut nu ştiu care prin sat şi a dat comandă să pună birci la vaci, dar nu ne-a întrebat nimeni, da tu, omule, cu ce trăieşti?”

Vasili: “Cunoaştem toate partidele şi ce folos? Luptă între ele pentru imunitate. Îşi adună voturi, apoi îşi umplu buzunarele ca să aibă cu ce legaliza propria afacere. Alegem parlamentul ca să putem trăi bine, dar partidele după ce vin la putere ne strivesc ca pe nişte purici.”
Moș Vasili


Ana : „Nici nu am fost la votare data trecută că tare m-am enervat. Mi-am zis că ei pentru dînşii îşi bat capul, dar pentru norod nu e nimeni...”

Dumitru: “Dacă ar fi fost trei partide, atunci ar fi fost clar: dreapta, stînga, centru. Însă la noi omul e încurcat, toţi candidaţii electorali sunt buni, dar cînd să alegem nu ştim cui să dăm votul. Nu cred că dacă s-ar alege pe circumscripţie ar fi mai bine. Teritoriul e mic şi toţi vor fi cumpăraţi.”

La Ecaterinovca sunt în evidenţe peste 560 de alegători de diferite etnii, între care moldoveni, ruşi, ucraineni şi bulgari. Unii ţărani sunt de părere că după precedentul scrutinul, partidul de guvernămînt ar fi băgat zîzania între etnii.

Dumitru: “Comuniştii în loc să consolideze societatea, au dezbinat-o şi ne mîncăm între noi de parcă am fi câini.” Serghei: “Sunt vorbitor de limbă rusă, dar comuniştii au lansat ideea că partidele democrate vor închide şcolile ruse. Ne mint ca pe nişte proşti. În România sunt şcoli ruseşti şi nimeni nu le închide.”

Ana
Ana: ”La televizor ne uităm şi vedem acolo partidele cum se prezintă. Mă uit la Moldova 1 că la noi nu ai altă sursă de informaţie.”

În replică, un pensionar ne-a spus: “la noi comuniştii au trecut pentru că ne-au dat pensia.” Europa Liberă: Aţi citi platforma electorală a partidului pe care l-aţi votat? “Nu ştiu, eu ştiu că nouă ne dau pensiile şi “Vsio”.
XS
SM
MD
LG