Linkuri accesibilitate

Nevoia unei maturizări a culturii politice și a electoratului


Coperta unei cărți a prof. Lilian Negură
Coperta unei cărți a prof. Lilian Negură

Interviu cu Lilian Negură, profesor la Universitatea din Ottawa

Lilian Negura este profesor la universitatea din Otawa, Canada. El considera ca exista doua lucruri care-i ajută pe comuniști să guverneze Republica Moldova - frica și deznădejdea. Dacă frica este cultivată sistematic de partidul aflat la guvernare, prin opresiune și violarea drepturilor fundamentale ale omului, deznădejdea se instaurează în urma interiorizării neputinței de a face față acestei opresiuni, mai susţine profesorul moldovean.

Lilian Negură
: E o chestie de mentalitate care s-a instaurat la noi, probabil din cauza unor traume istorice, pe care le-am suportat. Si este vorba nu atat de toata populatia republicii Moldova, cat de o parte constienta care isi da seama de multiplele esecuri pe care le-a suportat de-a lungul afirmarii lor ca identitate. Si din cauza asta probabil ca s-a creat o anumita atmosfera de pesimism si deznadejde care se accentueaza mai ales atunci cand se instaureaza un regim care are reflexe totalitare. Prin asta readuce in memoria oamenilor de fapt, anumite realitati care au existat inainte si care acum iata ca se repeta. Concluzia este ca nu e nevoie sa se implice si respective, aceasta are consecinta asupra maturizarii culturii politice la noi si maturizarii electoratului. Dar si a capacitatii lui de a face fata interventiei totalitare a puterii.

Europa Liberă
: Pe cat de mult conteaza in aceste alegeri votul moldovenilor din strainatate? D-stra personal ati votat la 5 aprile? Veti vota acum la 29 iulie?

Lilian Negură: Pe 5 aprilie n-am reusit pentru ca este foarte departe.Este vorba de aproape 1 000 de km, pe care ar fi trebuit sa-i parcurg de aici din Canada.

Europa Liberă
: Ar fi trebuit sa mergeti tocmai in SUA? Pentru ca la Washington e misiunea diplomatica sau la reprezentanta Moldovei pe langa ONU?

Lilian Negură
: Exact. De aceasta data am ales sa vin acasa. Si voi vota la Chisinau. Sigur, ca daca această jumatate de million de persoane care sunt in exterior ar avea conditii sa voteze, sigur ca aceasta ar face o mare diferenta la numararea voturilor. Dar pe langa constiinta trebuie sa ai si posibilitatea sa te poti deplasa la ambasada ca sa votezi. Asta este datoria statului de a organiza si de a face tot posibilul pentru ca cetatenii aflati peste hotare sa participle la vot.
XS
SM
MD
LG