Linkuri accesibilitate

Meditații electorale în presa zilei


„Lepădarea” de comunism a „vitejilor” de la Sângera

Am gasit azi o referinta la problemele agriclturii moldovenesti nu in presa de la Chisinau insa, ci in cea ucraineana. Ukraine Daily scrie ca in Moldova gospodariile agricole sunt indemnate de autoritati sa stranga cat mai degraba cerealele.

Gazetele de la Chisinau au dezbatut si ele problemele din agricultura, zilele trecute ce-i drept. Luni, daca nu ma insel, in Timpul aparea un interviu cu Viorel Chivriga, expert in probleme de agricultura de la Institutul pentru Democratie si Idei Sociale “Viitorul”. Dar si atunci, ca si azi, electorala troneaza in capul mesei si da tonul dezbaterilor din presa. Dupa ce ieri patru comunisti de la Sangera au aterizat in Partidul Democrat care a devenit al lui Marian Lupu, Arcadie Gherasim scrie, in comentariul pe care il semneaza azi in Timpul, ca odata cu asimilarea acestora, dar si a altora care probabil ii vor urma, PD ar trebui să-şi asume şi întreaga responsabilitate morală pentru aceşti noi membri ai săi, care au alimentat cu voturi guvernarea ultimilor opt ani. „Pentru că altfel lumea nu va înţelege ce face Lupu la PD: salvează Moldova de comunism sau îi salvează pe comunişti de ceea ce le-ar putea face Moldova pe 29 iulie”.

Constantin Tanase, la randu-i, nu exclude ca la alegerile din 29 iulie opozitia sa ia mai putine voturi decat pe 5 aprilie, intreaga responsabilitate pentru asta plasand-o, fireste, pe seama comunistilor si a lui Vladimir Voronin personal, pe care il acuza de uzurparea puterii in stat.

Si, una peste alta, Tatiana Corai scrie ca gestul „vitejilor” de la Sangera, care s-au „lepadat” de comunism de dragul lui Lupu, ii pare furtuna intr-un pahar cu apa in comparatie cu cazul unei batrane de 80 de ani care si-a dat propria fiica in judecata, cerand-i pensie alimentara, pentru ca nu se poate intretine cu cea pe care o primeste de la stat.

In Ziarul de Garda Petru Grozavu mediteaza azi la razboiul pe care, zice el, comunistii l-au declarat Republicii Moldova. Nu opozitiei, ci fiecaruia dintre noi. Si, luand in consideratie probabil si dezertarea celor patru comunisti de la Sangera, indrazneste sa presupuna ca, pentru cazul de „pacificare” a situaţiei, Moscova este gata să joace cartea tandemului „Lupu-Opoziţia Liberală”, cu asigurarea unui transfer „de forţe” pentru Lupu de pe frontul parlamentar al lui Voronin. Pentru a crea, de jure, scrie Grozavu, „imaginea unei configuraţii politice necomuniste la guvernare în R. Moldova, păstrând, de facto, intactă „maşina comunistă de vot” în luarea deciziilor şi, deci, controlul asupra situaţiei politice din R. Moldova”.

In fine, inca un articol curios apare in Ziua de la Bucuresti, care dezvaluie ca Voronin a fost “sfintit pe bani” la Ierusalim, acolo unde a fost recent intr-o vizita pentru a primi o decoratie din mîna patriarhului grec-ortodox, Theophilos al III-lea, care insa, potrivit jurnalistilor romani, ar fi de fapt un agent de influenta al Moscovei.
XS
SM
MD
LG