Linkuri accesibilitate

Grijile la Drăgănești


Drăgănești, vedere aeriană
Drăgănești, vedere aeriană

Un reportaj electoral despre dorul de copiii plecați în lume, îngrijorarea față de corupție și banii insuficienți

Maria Colța
Profesoara de limbă franceză la Drăgăneşti, Măria Colţa, tocmai gătea sarmale, cînd am ajuns la ea în vizită. Ea aştepta să-i vină copii, de la Chişinău, unde îşi fac studiile. Fireşte că o preocupă întîi de toate problemele din sistemul educaţiei pe care ar vrea să le rezolve cei care vor guverna după 29 iulie: „Vrem şi noi pentru tineretul nostru să fie puţin mai bine şi cu contractele de studii la fel că sunt foarte mari. Condiţii nefavorabile la cămin. Copii de la ţară sunt mai obijduiţi şi retraşi. Nu ştiu. Sau ar trebui corupţia să fie puţin diminuată. Nu se face nimic împotriva corupţiei. Sunt mulţi profesori pe care nu-i intereasează cunoştinţele elevilor şi a studeţilor. Îi interesează doar banii. Şi studenţii sunt decepţionaţi de atitudinea mai multor profesori”.

Locuri de muncă pentru tineri şi salarii decente - asta şi-ar dori Galina Răcila, contabila la o asociaţie agricolă din sat. Singurul ei fecior s-a văzut silit să plece în Italia, în urmă cu cinci ani: „Părinţii sunt bătrâni. Îi aşteptăm acasă. Nu putem deja nici noi. Vrem să avem un ajutor. De ce i-am crescut? El mi-a spus – Eu vin la Chişinău cu un salariu de 4-5 mii de lei. Toată tinereaţea şi-a petrecut-o acolo; şi-a făcut griji nu-şi găsea un loc de muncă. La fiecare pas erau urmăriţi. Stătea cu frică ca să nu-l închidă. De tineri au plecat şi şi-au distrus sistemul nervos. El acolo in Italia se chinuie. Ei sunt crescuţi la sat şi ei duc dorul de casă, de părinţi”.
Galina Răcilă


Galina Răcila va ieşi în scurt timp la pensie şi va putea conta pe suma de maxim 500 de lei pe lună. Este puţin, spune ea, având o experienţă de muncă de 40 de ani: „Noul guvern care va fi ales să se mai întoarcă cu faţa spre ţărani pentru că astăzi, aceştia, nu prea au de lucru şi salariile sunt foarte mici - o mie de lei pe care mi-i dau o dată în trei patru luni”.

Cum este luna lui cuptor, grijile pentru recolta agricolă sunt cele mai mari, îmi spune moş Ion, în vârstă de 74 de ani. Întrebat ce aşteaptă de la alegerile anticipate, el mi-a răspuns: „Să ieftinească motorina-benzina pe care toţi trebuie să o cumpere. Nu mai este ca inainte să iai de la stat, fiecare o cumpără. Totul este scump dar lucru nostru este ieftin. Eram tineri şi nu simţeam nimic dar acum eu singur prăşesc, eu tot fac.
Moș Ion


Chiar dacă alegerile au fost stabilite pentru mijlocul săptămînii cînd orice clipă este de mare preţ, mai mulţi localnici m-au convins că vor merge neapărat să voteze.
XS
SM
MD
LG