Linkuri accesibilitate

Dreptul moral și constituțional de a participa la alegeri


Francesco Zampedroni, proiectul de artă Entropa

Interviu cu profesorul din Nisporeni Andrei Popa, care lucrează în Italia

Andrei Popa, profesor la Nisporeni, trăiește și lucrează în prezent la Padova. După opinia lui muncitorilor din Italia, care locuiesc departe de consulatul de la Bologna le va fi imposibil să vină să voteze într-o zi de lucru. Dar, spune el, „Este dreptul nostru moral și spiritual și constituțional de a participa la alegerile parlamentare din Republica Moldova”.

La scrutinul trecut a votat. El spune ca va merge si acum cu intreaga familie la alegeri. Dar pentru ca alegerile vor avea loc intr-o zi de lucru, e mult mai dificil sa te prezinti la urna de vot: „Este un obstacol mare pentru cei care se afla la munca peste hotare. Pentru ca miercuri e o zi de munca. Evident, ca acum cand se face tot mai resimtita criza financiara, pierderea unei zile de munca inseamna foarte mult. Poate fi o piedica din partea angajatorului pe care il intereseaza totusi ca noi sa muncim, doar el ne plateste. Se mai adauga si alte obstacole, cum ar fi modalitatea de a te deplasa la misiunea diplomatica unde poti sa votezi, distanta foarte mare. Eu am gasit o solutie. In prima jumatate a zilei voi merge la serviciu, iar dupa amiaza la vot, tocmai la Bologna, e o distanta de 119 km, de aici de la Padova, unde ne aflam acum. Dar ce fac cei care trebuie sa vina de la multe sute de km, de la Milano, de la Torino, cei cu care ne-am intalnit la alegerile din 5 aprilie? Si apoi ma mai gandesc ca cei care totusi vor veni, vor vota impotriva PCRM. Si asta i-a facut pe comunisti sa calculeze bine pentru cand sa fixeze data alegerilor. In ciuda tuturor piedicilor, molti moldoveni din Italia vor veni in Moldova, pentru ca e si perioada concediilor”.

EL: Ce va face familia ta in aceasta zi de miercuri, 29 iulie?

POPA: Indiscutabil, vom merge sa votam. Avem deja o intelegere cu patronul, care ne-a promis liber pentru ziua alegerilor. In asa fel vom putea participa la scrutin si ne vom exercita dreptul constitutional.
XS
SM
MD
LG