Linkuri accesibilitate

Majoritate comodă pentru democrați în Senatul american


Valeriu Sela
Valeriu Sela

Alegerile din Minnesota cîștigate de democratul Al Franken

Desi alegerile s-au desfasurat in Statele Unite in urma cu aproape 8 luni, pina acum statul Minnesota a fost reprezentat de un singur senator, cel de-al doilea post facind obiectul unei dispute aprinse cu privire la identitatea invingatorului. Este perioada de incertitudine incheiata?

Tribunalul Suprem al statului Minnesota a decis in unanimitate, ca invingatorul scrutinului este actorul de comedie, Al Franken—ceea ce va face ca democratii sa detina in Senat o super-majoritate, foarte importanta pentru a-si impune agenda legislativa. Cu o decizie de 5-0, tribunalul a confirmat hotarirea unei curti inferioare ca Franken l-a invins pe republicanul Norm Coleman, senatorul de pina acum, cu o diferenta de 312 voturi, din totalul de 2.9 milioane.

La putin timp dupa decizie Coleman a recunoscut victoria lui Franken, hotarind sa nu o conteste la Tribunalul Suprem al Statelor Unite, ceea ce ar fi lasat situatia in suspensie, timp de inca citeva luni. Asta ar fi insemnat si ca Coleman ar fi avut nevoie de fonduri suplimentare pentru a achita cheltuieli de judecata.

Franken fiind acum ca si senator, democratii au in Senat o situatie de care nu s-au mai bucurat de multa vreme. 60 de voturi sint necesare pentru a dejuca strategia de filibuster – tergiversare la infinit a dezbaterilor—la care opozitia poate recurge pentru a bloca o lege.

Asta inseamna ca daca democratii sint uniti ei pot sa obtina aprobarea pentru importante legi: reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii, contracararea incalzirii globale, aprobarea judecatoarei Sonia Somonayor pentru Curtea Suprema, acestea sint citeva posibile exemple, care se vor afla in fata Senatului, in curind.

Democratii si-au manifestat optimismul, imediat dupa votul Tribunalului din Minnesota, cerind guvernatorului sa certifice decizia si sa-i permita lui Franken sa-si ocupe locul in Senat, ceea ce acum se va intimpla. La fel a facut si Casa Alba. Echipa lui Coleman a sustinut luni de zile ca numeroase voturi au fost anulate fara motiv si ca voturi in absenta au fost numarate folosindu-se standarde diferite, de la numaratoare la numaratoare. Aceste alegatii au fost insa respinse de Tribunalul Suprem din Minnesota. Acum Coleman isi poate concentra atentia asupra cursei din toamna viitoare pentru postul de guvernator al statului. El nu a spus daca va candida dar exista speculatii in acest sens.
XS
SM
MD
LG