Linkuri accesibilitate

Ingrijorare pe tema efectelor crizei economice


Scăderea PIB-ului mai mare decît media din zona euro

Ce spune presa internationala despre declaratiile recente ale presedintelui moldovean intereseaza la Bucuresti prin prisma relatiei cu Rusia. Cotidianul publica o sinteza de articole din ziare straine, inclusiv rusesti, si care citeaza analisti politici moldoveni pe ideea ca Voronin ar pierde treptat sprijinul Moscovei. Rusia isi vede insa pe mai departe de planurile ei. Gazprom incheie contracte de import de gaze naturale din Azerbaidjan, pentru a bloca proiectul gazoductului european Nabucco. Tot Cotidianul insereaza o analiza pe aceasta tema, inventariind ce surse de aprovizionare ar mai avea, in acest conditii, Nabucco.

In editia electronica a ziarului Ziua, se scrie despre filmul documentar prezentat ieri de Alianta Moldova Noastra sub titlul In apararea Republicii Moldova. Pelicula vine ca o replica la filmul Atac asupra Moldovei, realizat de “televiziunile aservite puterii comuniste” (formula apartine jurnalistilor de la Ziua). Acolo, opozitia politica de la Chisinau a fost acuzata de vandalizarea cladirilor Parlamentului si Presedintiei, in timpul manifestatiilor din 7 aprilie.

Ingrijorare la Bucuresti pe tema efectelor crizei economice. Un raport al Bancii Nationale, citat de Gardianul, isi revizuieste optimismul de pana acum. Scaderea produsului intern brut este mai mare decat media din zona euro si este agravata de productivitatea scazuta. In opinia expertilor BNR, tocmai statele care au avut crestere economica mare in anii anteriori (si Romania se numara printre ele) ar putea pierde acum mai mult decat celelalte.

Intr-o analiza economica publicata de Gandul, Gheorghe Cercelescu se intoarce la sursa raului, respectiv la politice economice gresite ale guvernului Tariceanu: cresterea iresponsabila a deficitului extern, a deficitului bugetar si a nivelului de indatorare din economie (credite bancare). Pe 10 iulie, Fondul Monetar International va veni la Bucuresti pentru prima evaluare a prevederilor din acordul de imprumut semnat de guvernul Emil Boc. Va constata ca unele lucruri au fost readuse sub control, iar altele dimpotriva. Cercelescu crede ca programul Prima casa, prin care guvernul garanteaza creditele romanilor care nu detin o locuinta proprietate personala, ar putea da peste cap totul. Nu altfel a inceput, reaminteste el, prabusirea economiei Ungariei.
XS
SM
MD
LG