Linkuri accesibilitate

„Expert-Grup” atestă o situaţie negativă în sectorul agricol


Vînzările tuturor produselor agricole au scăzut în ultimele luni - politica guvernului afectează starea financiară a fermierilor

Ministerul Agriculturii prognozeaza o recolta de grau alimentar sub nevoile de consum ale Republicii Moldova. Cu toate acestea, grupul de analiza Expert Grup crede ca producatorii vor avea dificultati la vanzarea recoltei pe piata interna la preturi rezonabile si recomanda Guvernului sa anuleze restrictiile la export.

Valeriu Strelet se ocupa de exporturi de marfuri agricole. El spune ca in acest an cererea pe piata externa a scazut, ceea ce a afectat preturile de livrare: „Exportul de sucuri concentrate. In ultimul an si jumatate au scazut cam in jumatate preturile, la fel ca si cererea si la moment sunt stocuri mari atat ale noastre, cei care comandam acest serviciu fabricilor de conserve, cat si ale fabricilor. Aceeasi situatie e si cu culturile oleagenoase, adica rapita, floarea-soarelui. Acelasi lucru s-ar putea spune si despre cereale, care pe perioada anului 2008 au oscilat foarte mult. Si acum, in perioada de recoltare 2009 in jurul cotatiei de 100 de dolari tona, pe cand un an si jumatate in urma era cerere cu plata asigurata 200-250 de dolari tona. Adica exemple sunt foarte multe”.

Si Alexandru Jolondcovschi, proprietar al unui magazin de produse agricole din Stauceni simte declinul: „Explicatiile pot fi mai multe inclusiv lipsa de bani, descurajarea fermierilor in urma situatiei de anul trecut pentru ca produsele nu s-au vandut, poate putin frica fata de aceasta criza, fiindca sunt si oameni care au si bani, sunt factori atat subiectivi cat si obiectivi.”

L-am intrebat pe Alexandru Jolondcovschi cum reuseste sa evite falimentul: „Mai dezvoltam si alte afaceri care sa ne aduca un profit si sa ne mentinem existenta. Avem o pepiniera si producem si material saditor de nuc. Dezvoltam si amenajari, deci intr-un fel contribuim cu activitati de amenajare pentru cei care vor sa amenajeze un parc sau o gradina. Asa ca pe langa ceea ce faceam anii trecuti, mai cautam si alte activitati auxiliare”.

Si exportatorul Valeriu Strelet este in cautare de solutii salvatoare: „Vindem la preturi mai joase, incercam sa identificam pachetul de parteneri, cautam diferite mecanisme de garantie, inclusiv garantii bancare, dar desigur ca e destul de dificil la acest moment fiindca premizele pietei cerealelor si respectiv a culturilor oleagenoase sunt nefavorabile dezvoltarii”.

Raportul centrului analitic „Expert-grup” lansat astazi atesta o situatie negativa in sectorul agricol. Potrivit raportului, anumite politici guvernamentale in domeniu, dar si preturile agricole in scadere, afecteaza starea financiara a fermierilor, care se vad nevoiti sa amane planurile investitionale pentru o perioada nedeterminata.

Valeriu Prohnitchi, director executiv la „Expert grup”: „O evolutie negativa tine de nivelul mic al preturilor la productia agricola ceea ce dauneaza foarte mult producatorilor agricoli si asemenea initiative ca interzicerea exportului de grau cerealier sau furajer si mai mult va dauna situatiei financiare a producatorilor agricoli. Privim dintr-o perspectiva negativa si recenta initiativa de a acorda combustibil gratis doar fermierilor care prelucreaza mai mult de 50 de hectare de grau. Este evident ca e o initiativa necompetitiva, care intr-un fel este paralela cu politica care a fost promovata in ultimii ani de consolidare a terenurilor agricole si de favorizare a intreprinderilor mari, dar care risca sa ucida gospodariile agricole mici.”

Raportul „Expert grup” semnaleaza si efectul conditiilor meteorologice care afecteaza sectorul agricol. E vorba de ingheturile din luna aprilie care au compromis recolta fructelor, cartofilor si vitei-de-vie. Mai mult decat atat, seceta din ultimele doua luni ar putea dauna cresterii si dezvoltarii culturilor cerealiere si prasitoare. In consecinta taranii iar vor fi salariatii cei mai prost platiti din economia nationala
XS
SM
MD
LG