Linkuri accesibilitate

Agenda noului legislativ de la Strasbourg


Criza economică, supervizarea sistemului bancar, eficienţa energetică, reglementarea serviciilor de sănătate transfrontaliere

Noua echipa de europarlamentari care se va reuni in plenara pentru prima data pe 14 iulie are mult de lucru in urmatorii ani. Criza economica va aduce pe masa legislativului European un raport care propune infiintarea unui organism de supervizare a bancilor care sa controleze, intre altele, si salariile executivilor acestor banci in scopul de a-i descuraja sa faca afaceri riscante.

O alta prioritate: energia. Presedintia suedeza a Uniunii Europene a anuntat deja ca va lucra cu predilectie pachetul energetic. Deloc intamplator aceasta este si una dintre prioritatile Parlamentului European in urmatorii ani.

Pe agenda legislativului figureaza o serie de directive cu impact direct atat asupra industriilor cat si a stilului de viata al populatiei. Vorbesc, de pilda, despre un text care pune problema construirii locuintelor eficiente din punct de vedere energetic dar si despre adoptarea unor noi reguli de circulatie care vor avantaja ciclistii si pietonii.

Una dintre cele mai asteptate directive, mai ales de catre cei cu probleme de sanatate, este cea a serviciilor de sanatate transfrontaliere.

Pentru multi cetateni europeni aflati in suferinta, si vorbim mai ales de cei din tarile unde sistemele de sanatate fie nu functioneaza cum trebuie, fie nu includ centre medicale dotate cu aparatura performanta, propunerea potrivit careia orice cetatean comunitar ar putea sa se trateze si in alt stat decat cel de origine ar putea insemna sanse in plus de vindecare.

Propunerea va fi studiata pentru a doua oara de Parlamentul European dupa ce in legislatura precedenta s-au ridicat semne de intrebare cu privire la ce si cat ar putea deconta casele de sanatate din tara de origine pacientilor care se trateaza in strainatate.

O alta piesa legislativa care va intra din nou la vot va fi directiva privind concediul de maternitate. La inceputul acestui an parlamentul propunea extinderea acestuia de la 14 la 20 de saptamani precum si acordarea 2 a saptamani de concediu si tatilor.

In privinta politicii externe si de vecinatate, acceptarea ca membri ai Croatiei si Turcia dar si statutul special al vecinilor din est sunt povesti care au toate sansele sa aiba un deznodamand in urmatorii 5 ani.

In ce priveste Rusia, tot in anii care vin se asteapta incheierea negocierilor si semnarea noului Tratat de cooperarea si parteneriat dintre Bruxelles si Moscova.
XS
SM
MD
LG