Linkuri accesibilitate

Ani furați de droguri


Denis vorbind copiilor despre primejdia drogurilor
Denis vorbind copiilor despre primejdia drogurilor

Mărturia unui tînăr dezintoxicat

Ce îl poate determina pe un consumator de droguri să înfrunte acest viciu? Mai multe persoane care au reuşit să se debaraseze de această dependenţă periculoasă spun că un rol important le revine colegilor. Mulţi, dacă aceștia ştiu să fie suficient de perseverenţi dar şi delicaţi în acelaşi timnp.

Cu Denis am reuşit să stau de vorbă cu puţin timp înainte ca el să plece la prelegeri. El a acceptat să apară în faşa adolescenţilor cărora le povesteşte despre riscurile care nu se lasă aşteptate. Trecut prin experienţa consumului de stupefiante, Denis le vorbeşte în cunoştinţă de cauză despre viciul care îi poate lăsa fără casă, masă, rude sau prieteni.

“Le spun adolescenţilor că drogurile te fac să te simţi bine, însă le vorbesc şi despre consecinţele acestui viciu. Îi conving să nu încerce niciodată droguri, pentru că sigur le va plăcea şi astfel îşi vor distruge viaţa lor şi a celor din jur”. Denis spune că prima oară a încercat fumul de iarbă cînd abia de împlinise vîrsta de 14 ani. De la cânepă a trecut apoi la opium. Fireşte că habar nu avea de consecinţe. “Drogurile erau scumpe şi pentru a mi le cumpăra furam pe cine apuca. Am avut şi problem cu poliţia, am fost şi judecat. Nu mai aveam moralitate. Nu-mi doream decât droguri. Nu mă interesa cum sufereau rudele mele, pur şi simplu scuipam pe tot”.

S-au făcut deja trei ani de cînd Denis nu mai consumă droguri. Până a ajuns însă să fie trecut la categoria de foşti consumatori de droguri, a trecut printr-o perioadă de abstinenţă pe care o numeşte “coşmarul vieţii lui”. “În realitate mi-a fost foarte greu. Am încercat să mă las singur de droguri însă nu mi-a reuşit. De fiecare dată reveneam şi continuam să consum droguri”. Denis spune că a reuşit să se debaraseze de acest viciu încurajat fiind de alţi foştii consumatori de droguri. A rezistat şi un curs de reabilitare. “Nu mai consum substanțe narcotice, nu beau şi fumez. Încerc să recuperez toţi anii care mi-au fost furaţi de droguri”.

Psihologul Pavel Melnic spune că mulţi dintre consumatorii de droguri care vor să se debaraseze de acest viciu cu greu trec de perioada de abstinenţă, care poate dura până la jumătate de an. “Mulţi nu reuşesc să treacă peste acestă perioadă, pentru că nu au destulă voinţă sau caracter. Îşi fac bagajele şi pleacă înapoi acasă, continuându-şi viaţa de care au vrut să scape”.

Mulţi dintre cei care decid să nu mai consume droguri, totuşi cedează din varii motive, spune Alexandru Kuraşov, managerul ONG-ului “Viaţa Nouă”, organizaţie care oferă servicii de reabilitare psiho-socială persoanelor dependente de droguri. “Acest lucru poate depinde de calitatea serviciilor care i-au fost oferite sau poate însăşi persoana nu este gata să lase drogurile sau pur şi simplu are o situaţie financiară sau socială grea”.

Un consumator de droguri care vrea să se debaraseze de acest viciu, spune Alexandru Kuraşov, trebuie să înţeleagă că are nevoie nu de o lună sau un an, ci de tot restul vieţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG