Linkuri accesibilitate

Grecii nu vor mai fuma „ca turcii”


La 1 iulie intră în vigoare o lege de limitare a fumatului în clădirile publice

Încet, dar sigur, ţările europene fac viaţa fumătorilor tot mai grea. Irlanda, Spania, Italia, sunt numai câteva dintre statele vest-europene în care fumatul a fost deja interzis, în măsură mai mare sau mai mică, în locurile publice, de la baruri până la staţiile de tramvai. Iar săptămâna aceasta, cu unele emoţii şi îndoieli, se pregăteşte să se lase de fumatul în public și Grecia.

În Grecia, interdicţia fumatului în locuri publice „acoperite”, adică în încăperi şi clădiri cu acces public, va intra în vigoare la 1 iulie.
Momentul este unul special, pentru că grecii bat toate recordurile europene la fumat: aproape 45 la sută din populaţia adultă fumează. În fiecare an, mor din cauza bolilor provocate de fumat 20.000 de greci, iar pentru bugetul de stat al Greciei costul anual al fumatului este de două miliarde de euro.

Că grecii fumează ca turcii, dacă se poate spune aşa, se ştie de mult. Şi chiar din formularea legii interdicţiei se poate deduce cât de răspândit era acest obicei. De la 1 iulie, grecii nu vor mai putea fuma, de exemplu, în autobuz, la şcoală sau la spital – adică în locuri în care în alte ţări nu se mai fumează de decenii, dacă s-a fumat vreodată.

Ca şi în alte ţări, cele mai mari obiecţii faţă de ideea interdicţiei le-au avut în Grecia proprietarii de baruri şi restaurante. Noua lege le dă însă drepturi proprietarilor de localuri cu suprafaţa mai mică de 70 de metri pătraţi să decidă singuri dacă barul sau restaurantul lor va fi fumător sau nefumător. Este permisă de asemenea exceptarea de la interdicţie dacă în restaurante există zone pentru fumători ventilate.

Amenda pentru cei prinşi fumînd în locuri interzise va fi de până la 500 de euro. Firmele prinse că nu respectă noua lege pot fi amendate cu până la 1000 de euro. Amenda creşte în caz de recidivă. După a treia abatere, localul respectiv nu mai poate vinde alcool şi tutun, iar la a patra abatere i se retrage licenţa de funcţionare.

Unii greci intervievaţi săptămâna trecută de agenţia Reuter, probabil dintre cei 55% care nu fumează, au spus că legea sună bine, dar rămâne de văzut va fi respectată şi nu va fi îmblânzită în folosul unora sau altora. Şi parcă auzindu-i, ministrul grec al sănătăţii Dimitris Avramopulos a anunţat vinerea trecută schimbări de ultim moment. Iniţial, interdicţia viza toate locurile de muncă. Acum se spune că unde sunt mai mult de 50 de angajaţi, poate fi menţinută o zonă pentru fumători. Firmele mai mici nu vor avea acest drept. Altă îmblânzire a interdicţiei anunţată în ceasul al 11-lea este că se va fuma în continuare în cazinouri şi în cluburile de muzică, care însă vor trebui să ridice pereţi transparenţi de doi metri înălţime între fumători şi nefumători.

În ciuda îndoielilor unor greci, care spun că naţia lor găseşte în orice împrejurare o cale de a fenta legea, înăsprirea regulilor pentru fumători pare să dea rezultate. DPA a relatat că la clinicile din Grecia care au programe pentru renunţatul la fumat sunt deja liste de aşteptare pe trei luni înainte.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG