Linkuri accesibilitate

Noi grupuri parlamentare la Strasbourg


PPDE devine PPE după o hemoragie de 55 de mandate

Faptul ca populatia nu s-a omorat sa vina la urne pentru europarlamentare nu inseamna ca in realitate acestea nu au o miza mare. Ci doar ca europenii nu par a intelege inca faptul ca mai mult de 40% din legile pe care sunt obligati sa le respecte se fabrica la Bruxelles si Strasbourg. Desigur, si lehamitea fata de politicieni i-a tinut pe oameni departe de urne.

In orice caz, alegerile s-au tinut, au avut niste rezultate iar in saptamanile care au urmat s-au produs o serie de miscari in constructia politica a Parlamentului European. De pilda, cel mai puternic grup politic PPE-DE (popularii si democratii europeni) a inregistrat o “hemoragie” de membri.

Asa se face, ca vocalii conservatori britanici, recunoscuti pentru euroscepticismul lor au acum un un grup al lor (Grupul reformatorilor si conservatorilor europeni - ECR) care cu 55 de membri trece in fata verzilor care au doar 53 de mandate.

In urma acestei miscari PPE-DE devine PPE si cu cei 264 de membri ramane totusi cel mai numeros grup din Parlamentul European. PPE i-a reconfirmat atat pe presedintele, Joseph Daul cat si pe vicepresedintele roman Marian Jean Marinescu. De altfel, in noua configuratie politica a legislativului European, Romania mai detine o pozitie importanta si la socialisti prin alegerea lui Adrian Severin in functia de vicepresedinte pentru politica externa si de aparare.

Insa si in denumirea “de bulletin” a socialistilor s-au produs schimbari. Prin atasarea democratilor italieni. Grupul Socialist (PES) devine Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor ( APSD) si il reconfirma pe Martin Schulz in pozitia de lider.

Singurii care nu si-au ales inca liderul sunt liberalii de la ALDE dar nici de aici nu se asteapta surprize, Graham Watson urmand sa obtina, cel mai probabil, un nou mandat. Verzii care dupa euforia alegerilor s-au vazut aruncati pe locul 5 de noul grup al scepticilor, au pierdut-o pe carismatica Monica Frassoni din fruntea grupului. In Italia, verzii au facut un scor care nu i-a permis fostei co-presedinte a partidului sa intre in Parlamentul European. Nu acelasi lucru de poate spune de fostul si actualul co-lider Daniel Cohn-Bendit care a reusit sa convinga si in Franta si in Germania, aducand procente fara precedent verzilor in aceste tari. Pentru a-si intari pozitia in legislativul european verzii au acceptat o alianta inedita cu Partidul Piratilor din Suedia. Cohn-Bendit ramane asadar lider dar o va avea alaturi in urmatorii ani pe germana Rebecca Harms.

Cat priveste presedintia Parlamentului European, analistii ii dau cele mai multe sanse pentru acesta pozitie candidatului popular Jerzy Busek.
XS
SM
MD
LG