Linkuri accesibilitate

Publicaţii on-line incomode puterii ameninţate cu închiderea


Atacuri cu mesaje subversive, mascate în comentarii, periclitează existenţa site-urilor Unimedia.md, Jurnal.md şi StireaZilei.md

Libertatea de expresie care părea să aibă cele mai puţine limite pe reţeaua globală Interenet, se confruntă şi ea cu îngrădiri. De această dată impusă de factorul politic prin intermediul serviciilor tehnice de gestionare a resurselor regionale de internet. Ţinta unei asemenea constrîngeri se declară mai multe publicaţiile on-line de la Chişinău care se simt în pericol după ce întreprinderea de stat responsabilă cu gestionarea domeniilor Molddata a avertizat zilele trecute portalul Unimedia că va rămâne fără numele său pe internet dacă va mai admite publicarea de mesaje şi comentarii pe care procuratura le califică drept “chemări cu caracter extremist sau xenofob”.

Deşi îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul acestora, proprietarii de site-uri spun că e imposibil să modereze toate comentariile, mai ales că încă de la începutul primei campanii electorale ar fi “bombardaţi” cu mesaje subversive, uneori contrafăcute, iar acest lucru nu li se pare deloc întâmplător.

Este şi punctul de vedere al Olesei Bolboceanu, redactor şef al site-ului StireaZilei.md: “Nu avem surse exacte, dar presupunem că în mod intenţionat sunt anagajate anumite persoane care plasează mesaje ce chiamă la ură. De ce cred că e intenţionat? Pentru că sunt aceleaşi mesaje la diferite ştiri şi în volum foarte mare. Chiar şi la ştiri economice apar comentarii de genul “Votaţi PL, PLDM şi AMN, ca să vină la putere, să exterminăm ruşii etc. Eu personal n-am sesizat în societate astfel de predispoziţii, de aceea cred că este vorba despre provocări".

Şi Val Butnaru, directorul publicaţiei Jurnal de Chişinău, care de câţiva ani administrează un site şi o televiziune on-line, crede că este vorba despre anumite scenarii regizate din culisele puterii, dar care trebuie şi pot fi dezavuate: “Este un lucru arhicunoscut. De asta se ocupă SIS-ul, structurile de forţă, bine dotate din puct de vedere tehnic. Nu trebuie să ne mire, ci să ne facă mai atenţi - să răspundem cu acţiuni priofesioniste şi totul va fi perfect.”

Tudor Darie, directorul companiei ce deține portalul de știri UNIMEDIA susţine că, de obicei, comentariile care încalcă legea sunt depistate și șterse de pe site, iar cel ce i-a făcut atenţi pe procurori a fost publicat din greşeală pe site-ul Unimedia: „E vorba despre un singur comentariu, postat pe data de 15 aprilie, în care se spunea că poliţiştii au omorât un tânăr şi ar fi bine să fie găsiţi ca să păţească la fel. Sunt de acord că nu trebuia publicat. Dar în acelaşi timp există multe site-uri pro-comuniste, unde vizitatorii publică comentarii la fel de critice, inclusiv și autori ale unor articole defăimătoare, iar Procuratura nu s-a autosesizat niciodată în adresa acestora. Este absurd să închizi un site pentru un singur comentariu.” Tudor Darie suspectează autorităţile că ar încerca să lichideze din motive politice adresa Unimedia.md de pe internet, dar procuratura respinge aceste acuzaţii.

Totuşi, Pavel Chirev, administratorul ÎS Molddata, admite posibilitatea unui astfel de deznodământ în cazul în care vreo instanţă i-ar cere în mod expres închiderea domenului: „Noi nu închidem nici un domen fără decizia judecăţii. Noi am fost sesizaţi de procuratură şi am reacţionat. A fost justificat sau nu demersul – nu exită reglementări aşa că noi nu avem competenţe ca să dăm astfel de aprecieri.”

Am întrebat mai mulţi experţi media dacă există nevoia unor reglemetări ce ar viza libertatea de expresie de pe internet. Iată punctul de vedere al lui Ion Bunduchi de la APEL: „Este o terra incognita. Dar e mai bine să rămână aşa, pentru că atunci când se apucă statul să reglementeze ceva, nu ştie unde să se oprească.”

Corneliu Mihalache, membru al CCA, dimpotrivă, crede necesară reglementarea domeniului. Cu o singură condiţie – să nu aducă atingere libertăţii de expresie.

Oxana Greadcenco studiază în România şi este una dintre vizitatoarele active ale site-urilor moldoveneşti. Am întrebat-o cum ar reacţiona dacă ar şti că mesajele plasate pe internet îi sunt redactate: „Suntem de acord cu moderarea, însă doar când e vorba de obscenităţi. În alte situaţii ar fi o îngrădire a drepturilor omului.” Oxana ne-a mărturisit că i-i frică să-şi imagineze ce se poate întâmpla dacă şi spaţiul on-line ar putea fi cenzurat, după exemplul audiovizualului sau presei scrise, unde, afirmă tânăra, gândirea liberă practic lipseşte.

Pe de altă parte, alternativa, spun experţii, o poate oferi acelaşi Internetul, pentru că un portal notoriu se poate refugia cu tot cu vizitatori într-un fel zonă off-shore, unde nu ar fi deranjat de pretenţiile instituţiilor naţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG