Linkuri accesibilitate

"Ne-am despărţit de Basarabia, dar nu ne putem despărţi de românii din Basarabia"

Traian Basescu si-a inceput mandatul de presedinte al Romaniei cu o vizita la Chisinau care marca o incalzire a relatiilor romano-moldovene dupa patru ani de inghet. Atunci, in ianuarie 2005, Basescu ii asigura pe cetatenii moldoveni ca “nu va fi tara care va raspunde mai prompt decit Romania nevoilor Moldovei ori de cite ori se va impune acest lucru”.

Acum in iunie 2009, cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale din Romania, Traian Basescu este din nou preocupat de Republica Moldova. Insa spre deosebire de ceilalti politicieni care folosesc tema Basarabiei in scop propagandistic, presedintele roman isi pune in aplicare ideile despre care vorbeste. Chiar astazi ministrul roman al Justitiei a declarat ca va trimite guvernului in urmatoarele trei luni un memorandum cu masurile de reorganizare si transformare a Directiei Cetateniei. Declaratia vine dupa ce saptamina trecuta presedintele Basescu vorbea despre necesitatea infiintarii unei Agentii a Cetateniei, institutie care ar urma sa aiba un randament mai bun si sa le redea rapid cetatenia romana celor care si-au pierdut-o dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiilor si nepotilor acestora.

Presedintele roman ar putea beneficia de sprijinul moldovenilor care primesc pasaport romanesc la alegerile prezidentiale de la sfirsitul acestui an, desi in acelasi timp actiunile si discursurile sale i-ar putea aduce noi votanti chiar in Romania. Potrivit unui sondaj facut acum doi ani de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS, peste jumatate dintre romani ar vota “pentru” in cazul unui referendum privind unirea Romaniei cu Republica Moldova, in vreme ce aproape 30 la suta prefera situatia de fapt.

Traian Basescu a povestit de altfel in 2006 ca i-a propus lui Vladimir Voronin varinta intrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana in 2007, odata cu Romania, dar nu a spus niciodata nimic despre felul in care Bruxellesul ar fi primit aceasta idee. Presedintele roman ramine consecvent preocupariilor sale legate de Republica Moldova, nu doar datorita inclinatiilor sale, ci si din cauza contextului intern, care pe fondul scaderii drastice a economiei, nu-i permite prea multe alegatii in jurul guvernului girat chiar de el.

Ieri Traian Basescu a comemorat public ziua de 28 iunie pe care a numit-o “o zi cu semnificatii deosebite pentru Romania” fiindca acum 69 de ani “pentru o parte din trupul tarii se primea un ultimatum sa ne despartim de ea”. Ne-am despartit, a explicat dramatic Traian Basescu dar “nu ne putem desparti de romanii din Basarabia”. Seful statului roman a vorbit zilele acestea cu ocazia inscaunarii unor episcopi despre rolul Bisericii Orotodoxe in pastrarea romanitatii dincolo de Prut. Prin mesajele sale Traian Basescu lucreaza la propria sa campanie electorala, dar in acelasi timp spera ca ele sa ajunga si in Republica Moldova pentru a lucra in detrimentul comunistilor de acolo.
XS
SM
MD
LG