Linkuri accesibilitate

Manevre ruseşti la nord de Georgia, o zi de la relansarea Consiliului NATO - Rusia


Ministrul de externe rus Sergei Lavrov

Temeri privind un nou conflict cu o săptămînă înaintea summitului Medvedev - Obama

La zece luni de la războiul ruso-georgian, Moscova şi-a reluat în mod oficial legăturile cu NATO. Vorbind la reuniunea relansatului Consiliu Rusia-NATO din insula Corfu, secretarul-general NATO Jaap de Hoop Scheffer a spus că interesele comune ale alianţei şi Rusiei, cum sunt combaterea terorismului şi neproliferarea nucleară, sunt prea importante pentru a permite îndepărtarea în continuare a Moscovei de NATO. De Hoop Scheffer a recunoscut că diferenţe de opinie există în continuare, inclusiv în ce priveşte Georgia, dar a spus la final că „Rusia are nevoie de NATO şi NATO are nevoie de Rusia”.

Prezent în Corfu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a arătat mai puţin dispus la compromisuri în privinţa Georgiei. Lavrov a spus că toată lumea trebuie să accepte noile realităţi de pe teren şi că deciziile luate după războiul început de Georgia sunt „ireversibile”.

Emisarul american în Corfu, James Steinberg, care i-a ţinut locul secretarului de stat Hillary Clinton, a spus că Statele Unite nu vor accepta niciodată independenţa unor entităţi de pe teritoriul Georgiei, adică a Osetiei de Sud şi Abhaziei.

Astăzi, peste 8.000 de militari ruşi încep un exerciţiu militar de două săptămâni în munţii Caucaz, la nord de graniţa Rusiei cu Georgia. Manevrele vor include şi regiunile separatiste din Georgia, iar mulţi se întreabă dacă asta nu semnalează că Moscova caută să provoace un nou conflict.

Într-un interviu acordat serviciului rusesc al postului nostru de radio, economistul Andrei Ilarionov, fost consilier al preşedintelui Putin, crede că dacă Moscova va lansa un nou conflict, o va face sub pretextul combaterii terorismului. Ilarionov ne-a spus că maşina de propagandă a Kremlinului vehiculează de o vreme ideea unui conflict care să înlăture ameninţarea teroristă pe care ar reprezenta-o pentru ruşi Georgia. Mediile dirijate de Kremlin au început chiar să sugereze că mai multe incidente violente petrecute în Rusia ar putea avea o aşa-numită „filieră georgiană”.

Teama de escaladarea situaţiei din Caucaz a fost exprimată şi de OSCE, care a avertizat recent asupra riscului unui nou conflict. Iar asemenea îngrijorări sunt amplificate de eforturile Rusiei de a îndepărta din Caucaz observatorii occidentali. Misiunea OSCE şi-a încheiat mandatul săptămâna trecută, iar Rusia, folosindu-şi dreptul de veto, a blocat un nou mandat. Iar cei 200 de observatori neînarmaţi ai UE, care se află încă în Georgia, nu pot - din cauza ruşilor - să treacă linia de demarcaţie în Osetia de Sud.

Analistul militar moscovit Pavel Felgenhauer crede că personalitatea cea mai bine plasată să îndepărteze spectrul unui nou conflict este preşedintele american Barack Obama, care va merge la Moscova pe data de 6 iulie. Pentru asta, a scris Felgenhauer într-o revistă americană, preşedintele Obama ar trebui să înţeleagă cât se poate de bine că un conflict este posibil, şi să pună chestiunea georgiană în centrul discuţiilor sale cu preşedintele Medvedev.
XS
SM
MD
LG