Linkuri accesibilitate

Ziua Drapelului Naţional şi alte distracţii ale verii


Presa maghiară din România despre sensul electoral al prezenţei preşedintelui Băsescu la Miercurea Ciuc

Preşedintele Traian Băsescu a sărbătorit Ziua Drapelului Naţional la Miercurea Ciuc. Administraţia locală n-a fost chiar încântată de prezenţa şefului statului. Transindex relatează: la Miercurea Ciuc, Băsescu a lăudat autorităţile din Ungaria pentru că au grijă de mormintele militarilor români care s-au jertfit pentru eliberarea Budapestei. Tot la Miercurea Ciuc, Băsescu şi-a exprimat speranţa că maghiari din România vor ajunge să conducă unităţi importante ale Armatei Române. Şi tot la Miercurea Ciuc, Băsescu a apostrofat autorităţile locale din Secuime pentru neparticiparea la festivităţile organizate de Ziua Tricolorului.

Deputatul UDMR Korodi Attila, citat tot de Transidex, zice aşa: prezenţa lui Traian Băsescu la Miercurea Ciuc este doar o demonstraţie de forţă. Prin faptul că a ales să sărbătorească Ziua Drapelului Naţional tocmai la Miercurea Ciuc, Băsescu arată că nu ţine cont de sensibilităţile maghiarilor.

O părere similară, formulată de editorialistul cotidianului Krónika: preşedintele Traian Băsescu îi ignoră pe secui. Dându-şi seama că nu mai poate conta pe voturile maghiarilor, şeful statului merge la Miercurea Ciuc pentru a atrage voturile naţionaliştilor români.

O altă manifestare de la care au lipsit maghiarii: Zilele oraşului Târgu Mureş. Politicienii UDMR au făcut apel la populaţia maghiară să nu participe la festivităţi, după ce autorităţile locale au decis să-i acorde titlul de cetăţean de onoare poetului Lazăr Lădariu, cunoscut pentru declaraţiile sale publice, vehement antimaghiare – informează Népújság.

O adunare cu toţi aleşii maghiari va avea loc în septembrie - aflăm din Háromszék. Politicienii UDMR şi noii lor aliaţi, simpatizanţii europarlamentarului Tőkés László au pus bazele unui forum maghiar de mediere. Care va organiza marea adunare maghiară şi va elabora un nou statut de autonomie. Un proiect pe termen lung, mai viabil decât cele prezentate până acum – promit politicienii maghiari.

Pe portalul manna.ro, un articol semnat de Czika Tihamér despre dreapta extremă maghiară din Transilvania şi despre dubla măsură. Autorul porneşte de la o mai veche declaraţie a europarlamentarului Tőkés László, care a comparat extinderea naţionalismului cu gripa porcină. Sigur, Tőkés vorbea despre naţionalismul românilor, al slovacilor sau al sârbilor. Nicidecum despre naţionalismul maghiar. Pentru care Tőkés are o scuză. În opinia sa, minorităţile ofensate dezvoltă un mecanism de autoapărare, numit „patriotism defensiv”. Atât din preambulul articolului. Ceea ce remarcă autorul: în vara aceasta, în Transilvania, se organizează nu mai puţin de trei tabere ale extremei drepte maghiare. La cel puţin una dintre manifestări va participa şi preşedintele formaţiunii extremiste Jobbik din Ungaria, fondator al grupării paramilitare Garda Maghiară. Ceea ce mai remarcă autorul: pregătirea acestor tabere trece neobservată, de parcă manifestările cu tentă extremistă ar fi cele mai obişnuite distracţii ale verii.

Şi în final, subiectul săptămânii în presa maghiară: UDMR şi-a desemnat candidatul la preşedinţie. Este vorba despre preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor. Nyugati Jelen comentează: prin alegerea tânărului politician, UDMR dovedeşte interes real pentru reînnoire, pentru reformă. Transindex analizează decizia din alt punct de vedere. În opinia comentatorului, desemnarea unui candidat UDMR îi va aduce voturi lui Băsescu. Dacă electoratul se mobilizează şi votează candidatul UDMR, liberalul Crin Antonescu nu va ajunge în turul al doilea. Iar la cel de-al doilea scrutin, maghiarii, puşi în situaţia de a alege între Traian Băsescu şi pesedistul Mircea Geoană, îl vor vota pe actualul preşedinte.
XS
SM
MD
LG