Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Fanii lui Michael Jackson


In admirație în fața lui Michael Jackson
In admirație în fața lui Michael Jackson

Adoratori necondiționați și statul de sfințenie acordat unor staruri

Un prieten m-a sunat joi dimineata ca sa-mi spuna cu vocea gatuita de emotie ca a murit Michael Jackson... E drept, era acelasi prieten care a plans fara retinere la moartea printesei Diana... Dar, totusi, un om adult, in varsta de mai bine de 40 de ani, care, iata, plange la moartea unui personaj care nu-i era cunoscut decat prin presa si hiturile muzicale, un asemenea om reprezinta ceva tulburator care merita osteneala unei analize.

Prietenul meu face parte din acea categorie de fani, de admiratori, care nu au vrut, nu au acceptat niciodata sa vada partea intunecata a lui Michael Jackson. Jackson era un adult care nu s-a putut impaca cu faptul ca a iesit definitiv din copilarie, un om de culoare care voia sa devina alb, un personaj tragic care ar trebui sa starneasca mila, in egala masura cu admiratia pentru muzica sa inimitabila.

Era o creatura bolnava, care in ultimul sfert de secol a trait din gloria acelui album – Thriller - din 1982, pe care nu a reusit niciodata sa-l depaseasca. A putut continua, scapand sistematic, la limita, si de inchisoare, si de faliment, tocmai pentru ca avea atatia adoratori inconditionali... precum prietenul meu.

Era un om devenit monstruos in urma atator operatii de chirurgie plastica si care se rupsese atat de mult de realitate, incat a putut spune razand intr-un interviu ca ii place sa doarma cu copii. Un om atat de obsedat de el insusi, incat le-a dat ambilor baieti pe care ii are numele de Michael.

Cu toate astea, adoratorii lui Michael Jackson nu vad in el altceva decat o persoana de o bunatate totala. Un om pur, care a fost manjit de epoca noastra murdara. Este o forma de adoratie aproape religioasa, cum putini oameni au avut, afara poate de Elvis Presley, despre care unii si astazi mai cred ca nu a murit si ca intr-o zi va revenind, salvand omenirea cantand si dand din solduri. Adoratori de acest tip, cum e prietenul meu, fac dovada unei forme de viata prin procura, gata sa le acorde unor asemenea figuri tragice si populare – Michael Jackson, printesa Diana - un statut de sfintenie... Avem icoanele pe care le meritam!...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG