Linkuri accesibilitate

"Stalin - opera de artă totală" de Boris Groys


Artiştii care s-au grăbit să facă pasul în întîmpinarea cauzei revoluţionare

Dacă somnul raţiunii naşte monştri, veghea unora îi sloboade în lume! De la „visătorul din Kremlin”, a cărui utopie s-a întors în coşmar pentru a şasea parte a lumii, la „veghetorul” din Kremlin care le va ridica – utopia & coşmarul – la puterea unei viziuni asupra lumii, marele conducător – alias velikii kormcii – a căutat mereu să-i pună în slujba cauzei revoluţionare pe artişti, chit că şi aceştia s-au grăbit să facă pasul înainte.

Oricine vrea să înţeleagă fenomenul „aderării” intelighenţiei de creaţie la o ideologie totalitară nu are cum să rateze studiul filosofului Boris Groys, Stalin – opera de artă totală, Idea Design & Print, 2007, de citit cap-coadă, în special capitolul „Arta stalinistă de a trăi”.

Carte la pachet


Aşadar, pe de-o parte: „Cultul lui Lenin a jucat un rol important atît în legitimarea politică a lui Stalin, cît şi în construirea esteticii realismului socialist, deoarece Lenin fusese proclamat înaintea lui Stalin prototip al omului nou, "cel mai uman dintre toţi oamenii”; pe de-alta: „Sensul expunerii corpului neînsufleţit al lui Lenin (...) este de a oferi o mărturie veşnică a faptului că el a murit cu adevărat, definitiv şi irevocabil, că nu va învia niciodată şi că nici o invocare a lui nu mai este posibilă – cu excepţia urmaşilor săi, care stau acum pe mausoleu".

În acest sens, scoaterea corpului lui Stalin din mausoleu şi îngroparea sa au marcat "incapacitatea culturii sovietice de a recunoaşte definitiv decesul său şi a-i elibera spiritul pentru întrupări viitoare”. Să ne mirăm atunci că anume „tătuca popoarelor” bîntuie unele minţi de la noi, ce par să se regăsească, după 7 aprilie ’09, în lozinca: „Жить стало лучше, жить стало веселее”?

Şi atunci – ce-i de făcut?, se va întreba tot omul de bună credinţă. Răspunsul, unul din multele posibile, tot la Boris Groys e de găsit: „Convieţuind cu utopiile, ca şi cu şobolanii, artistul se poate consola doar organizînd curse de şobolani”.

Cu riscul de a cădea el însuşi în cursă...

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG