Linkuri accesibilitate

Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor anticipate


Moldova - OSCE, logo
Moldova - OSCE, logo

În vizor: accesul concurenţilor electorali la mass-media, respectarea legislaţiei electorale şi modul de soluţionare a litigiilor dintre candidaţi

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a lansat noua misiune de observatori pentru alegerile anticipate din 29 iulie. Şeful misiunii de observatori al Oficiului pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului al OSCE, Boris Frlec a declarat, într-o conferinţă de presă, că emisarii internaţionali vor urmări să înlăture neajunsurile din alegerile trecute. El a evitat să facă referinţe concrete, dar a spus că toate aceste neajunsuri sunt descrise în raportul final privind alegerile parlamentare din Moldova făcut public recent de OSCE.

Raportul conţine în special recomandări pentru alegerile din 29 iulie. Şi anume elaborarea unor practici editoriale impartiale la mass media publică, accesul liber şi egal al concurenţilor la alegători, neadmiterea utilizării de resurse administrative şi exactitatea listelor electorale finale.
Fiind întrebat de jurnalişti dacă nu ar fi curios să vadă probele de fraudare a scrutinului din 5 aprilie descoperite de opoziţia parlamentară, întrcît OSCE a fost parte la recunoaşterea acelor alegeri, Boris Frlec a răspuns:”Raportul este foarte critic şi nu ştiu de ce aţi constatat că rezultatul scturinului din 5 aprilie a fost recunoscut.”

Diplomatul OSCE a evitat să facă comentarii despre activitatea fostei misiuni precizînd că: „Sarcina noastră este să monitorizăm aceste alegeri de o manieră cît mai obiectivă. De aceea cred că nu are rost să ne concentrăm pe anumite nereguli sau pe alte probleme ce au fost atenţionate. Am sosit în Moldova fără opinii preconcepute. Noi vom urmări situaţia aşa cum o vom observa. Dacă vom reuşi să observăm totul, asta e deja altă întrebare. Vom urmări dacă accesul concurenţilor electorali la mass-media este egal, felul în care e respectată legislaţia electorală şi modul de soluţionare a litigiilor dintre candidaţi.

33 de observatori ai OSCE au început deja să pregătească terenul pentru misiunea de observare, concentrându-se pe campania electorală. Incă 200 de observatori din partea statelor OSCE ar urma să mai vină în Moldova. Boris Frlec a conchis că actuala misiune va activa într-un timp restrîns întrucît unii observatori ar fi avut probleme cu obţinerea vizei moldoveneşti.
XS
SM
MD
LG