Linkuri accesibilitate

Strategie electorală bazată pe fantasma "unirii"


Pavel Felghenhauer (Moscow Times) despre avertismentul apocaliptic al liderului PCRM privind pericolul disparitiei Republicii Moldova

Pavel Felgenhauer: „E un mesaj in primul rind electoral. Pentru comunisti e foarte important sa mobilizeze electoratul cu alternative de felul: daca partidul comunistilor nu va cistiga alegerile cu o majoritate calificata, atunci totul va fi foarte rau si pe alegatori i-ar paste pericolul unirii cu Romania. Este limpede ca anume aceasta idee sta la baza intregii strategii electorale a comunistilor. Transnistria se afla intr-o situatie foarte neplacuta, pentru ca Moscova a inceput sa-i sprijine puternic pe Voronin si pe comunisti. Moscova s-a plasat foarte limpede de partea lor si sprijina ideea ca alternativa va fi expansiunea romaneasca, NATO si alte grozavii de felul asta. In situatia in care Moscova ii sprijina pe comunisti, dar exista sansa ca ei sa ramina la putere sau in orice caz vor ramine o forta influenta in Moldova, deci in aceasta situatie, Moscova nu are nici un interes sa sprijine Transnistria. Pentru Moscova, Transnistria incepe sa devina mai simpatica, numai atunci cind relatiile dintre Chisinau si Moscova devin mai reci. Si atunci Tiraspolul va incepe din nou sa spuna ca va avea drapel rusesc si ca in general se va uni cu Rusia – niste nerozii despre care Moscova acum nici nu vrea sa auda. Nu exista nici o discutie despre recunoasterea Transnistriei, pentru ca asta ii va dauna lui Voronin, iar Moscova nu vrea acest lucru. E un triunghi specific intre Voronin, Smirnov si Moscova. Cei doi inceara sa aiba relatii cit mai bune cu Moscova si, totodata, sa aiba relatii cit mai proaste intre ei, ceea ce produce un anume efect de scrinciob, ca sa zic asa. Desigur, Tiraspolul ar vrea ca in Moldova sa vina la putere forte mai pro-occidentale si atunci Moscova va primi conducerea transnistreana cu bratele deschise”.

Radu Benea: Dar, o va primi asa cum isi doreste? Ca pe reprezentanti ai unui stat recunoscut si independent?

Pavel Felgenhauer: „Asta va depinde de multe lucruri, in particular de situatia din Ucraina. Spre deosebire de Osetia de Sud si Abhazia, care au frontiera comuna cu Rusia si unde rusii au introdus armata, in Transnistria ei nu prea au cum sa vina cu trupe, numai daca Ucraina va permite acest lucru. Ar fi extrem de dificil pentru Rusia sa alipeasca la teritoriul sau aceasta exclava mica si ingusta, fara iesire la mare si care este prinsa intre Moldova si Ucraina. Mai intii, cum s-ar spune, Rusia trebuie sa se lamureasca cu Ucraina si abia apoi sa se gindeasca la Transnistria. Si in general, conducerea transnistreana de cele mai multe ori nu provoaca sentimente prea bune la Moscova. Lucrul cel mai important insa este ca Moscova din punct de vedere strategic nu are nici un interes acum sa sprijine Transnistria. Interesul Moscovei este sa-l sprijine pe Voronin, iar daca acesta va reusi sa cistige alegerile, atunci Moscova va incepe sa exercite chiar o anumita presiune asupra Tiraspolului ca sa accepte planul rusesc de reglementare, de creare a unei confederatii samd.”

Radu Benea: Si daca Voronin si partidul comunistilor nu vor avea o majoritate parlamentara calificata? Ce va intreprinde Moscova?

Pavel Felgenhauer: „Moscovei n-o sa-i placa deloc acest lucru si o sa-l perceapa ca pe o infringere a influentei Rusiei, ca pe continuarea avansarii "mizerabile a NATO" samd. Si atunci, bineinteles ca Transnistria va fi din nou printre favoriti. Si nimic mai mult. Pentru ca asa cum spuneam, Rusia nu are nici o posibilitate, la modul fizic, sa alipeasca Transnistria. Nu exista nici solutia militara, pentru ca Moldova n-a incercat niciodata sa-si creeze o armata puternica pentru a cuceri Transnistria, spre deosebire de Georgia unde s-a investit mult in crearea unei armate mai performante cu care sa le poata veni de hac separatistilor desigur, nu armatei ruse. Moldova nu dispune de asemenea forte armate si nici dorinta deocamdata de a le crea. Prin urmare, pericolul unor confruntari militare este minim. In plus, Rusia n-are cum sa alipeasca Transnistria, pina cind Ucraina nu isi va da acceptul. Deci, ea trebuie mai intii sa vada ce va fi in Ucraina, si cu alegerile, si cu gazele naturale. Rusia are acum probleme mult mai importante decit Transnistria”.
XS
SM
MD
LG