Linkuri accesibilitate

România trimite mai puţini observatori la anticipatele din Moldova decît în aprilie


Cristian Diaconescu, ministrul de externe român
Cristian Diaconescu, ministrul de externe român

Diplomaţia română a cerut însă organismelor europene să urmărească atent modul de desfăşurare a scrutinului

Romania va trimite un observator pe termen lung si opt pe termen scurt sub egida OSCE la alegerile parlamentare de luna viitoare din Republica Moldova. Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a explicat de altfel ca ar fi mult mai util sa fie cit mai multi observatori care sa montorizeze intreaga campanie electorala, fiindca neregulile se fac inainte de alegeri.

Totusi la scrutinul din aprilie Bucurestiul a trimis prin intermediul organizatiilor internationale 10 observatori pe termen lung si patru care au facut parte din delegatia OSCE la alegeri. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a invitat statele membre sa participe la alegerile parlamentare din Republica Moldova cu un număr de 20 observatori pe termen lung şi 200 de observatori pe termen scurt, spre deosebire de data trecuta cind au participat 600 de observatori ai OSCE. Altfel spus in ciuda neregulilor reclamate la scrutinul din aprilie, mobilizarea internationala este, cel putin pina acum, mai redusa decit atunci.

Diplomatia romana a facut presiuni atit in organismele europene, cit si prin pirghii bilaterale astfel incit statele occidentale sa stea cu ochii pe alegerile din iulie din Republica Moldova. Oficialii romani au ezitat insa sa comenteze in vreun fel creditul de 500 de milioane de euro oferit de Vladimir Putin, Republicii Moldova, dar surse diplomatice de la Bucuresti par ingrijorate de functia de magnet exercitata de Mosocova si de instrumenetele de persuasiune ale acesteie.

Surse demne de incredere care vor sa-si pastreze anonimatul, sustin ca pe 7 aprilie, ar fi aterizat pe modernul aeroport de la Tighina doua batalioane de parasutisti rusi si ca in vreme ce Mosocova sustine tot mai pe fata Republica Moldova, “Uniunea Europeana are o pozitie tot mai evaziva” fata de aceassta tara cu “derapaje democratice evidente”.

Cu toate acestea seful diplomatiei romane a reusit sa impuna la ultima reuniune a ministrilor de externe comunitari conditia ca Uniunea Europeana sa nu inceapa negocierile de aderare cu Republica Moldova pina cind Chisinaul nu va elimina vizele pentru toate statele UE. Este vorba fireste de Romania, fiindca cetatenii romani nu pot calatori peste Prut fara vize, de aceea oficialii romani considera ca ziaristii si observatorii organizatiilor neguvernamentale care vor sa monitorizeze alegerile nu vor ajunge prea usor la destinatie.
XS
SM
MD
LG