Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la vizita cancelarului Merkel la Washington


Angela Merkel şi Barack Obama la ultima lor întrevedere la Dresda

Divergenţe de opinie în privinţa modului de combatere a crizei economice

Faptul că prima vizită a Angelei Merkel la Washington are loc foarte tîrziu, a generat o sumedenie de speculaţii despre o posibilă încordare a relaţiilor germano-americane. Cei care resping aceste speculaţii invocă faptul că Barack Obama a fost, în cursul unui singur an, de trei ori în Germania, efectuînd ultimele două vizite în calitate de preşedinte al Statelor Unite.

Întrebat astăzi într-un interviu cu postul de radio „Deutschlandfunk“ ce părere are despre discuţiile legate de relaţiile blaterale încordate, ambasadorul american la Berlin, John Koenig a dat un răspuns fără echivoc: „Cred că atît preşedintele cît şi colaboratorii săi s-au exprimat foarte limpede, afirmînd că relaţiile sunt foarte bune. Asta au spus atît preşedintele la Dresda cît şi cancelara. Subiectul acesta este, de fapt, o invenţie a ziarelor, care încearcă să descopere o problemă în aceste relaţii.“

Un răspuns aproape similar l-a dat şi Wolfgang Ischinger, fostul amabasador al Germaniei la Washington: „Consider relatările despre anumite greutăţi şi probleme drept exagerări, pe care le taxez drept bîrfe“.

Comentatorii germani totuşi sunt convinşi că astfel de declaraţii nu sunt nimic altceva decît încercări de minimalizare diplomatică a realităţilor. Astfel, săptămînalul „Der Spiegel“ este de părere că Merkel ar trebui să facă la Washington ceea ce a făcut Schröder în disputa legată de intervenţia militară în Irak. Adică, Merkel să se opună, de exemplu, cu mai multă fermitate măsurilor de combatere a crizei financiare globale propuse de către noua adminstraţie de la Washington. Nu poate fi ignorat faptul că în ultimele săptămîni guvernul german a criticat Washingtonul, afirmând că Rezerva Federală ar inunda piaţa cu bancnote noi. Germania nu este de acord cu această strategie de combatere a crizei, pledînd pentru o politică financiară solidă.

În afară de problemele legate de criza financiară mondială, discuţiile de la Casa Albă dintre cei doi politicieni se vor axa pe situaţia din Iran respectiv Afganistan şi protecţia climei globale.
XS
SM
MD
LG