Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite a cerut Congresului să aprobe proiectul de lege, ce ar fi capabil să creeze locuri de muncă

Presedintele Obama a spus ca aprobarea legii vizind combaterea incalzirii globale va crea—in ciuda celor spuse de republicani—locuri de munca, in America. Seful executivului a adaugat ca Statele Unite trebuie sa se indeparteze de sursele traditionale, poluante de energie si sa gaseasca alternative.

Casa Alba si democratii din conducerea forului legislativ sint ingrijorati insa ca proiectul pierde teren. Luni de zile, republicanii au facut campanie, spunind ca legea va duce la impozitarea masiva a consumului de energie si pierderea de locuri de munca. Obama a recunoscut ca votul in Congres va fi strins tocmai din cauza acestei campanii care echivaleaza protectia mediului cu pierderea de locuri de munca. Presedintele sustine ca dimpotriva vor fi create noi industrii cu tehnologii pentru protejarea mediului si ca asta va stimula economia, dincolo de avantajele ecologice evidente.

In ciuda sprijinului ei pentru lege, presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi intimpina dificultati in incercarea de a obtine sprijin de la 218 membrii, cit e nevoie pentru aprobare. Au fost inaintate si nu mai putin de 241 de amendamente la lege. Intre timp Senatul asteapta decizia Camerei.

In Senat situatia e chiar si mai complicata pentru ca sustinatorii legii au nevoie de cel putin 60 de voturi, pentru a evita tactici de tergiversare, la care va recurge opozitia. In aceste conditii chiar si anumiti democrati ar putea fi tentati sa voteze impotriva stiind ca oricum sansele de aprobare sint mici.

Proiectul prevede reducerea emisiilor de gaze toxice cu 17% pina in 2020 si pina la 80% pina in secolul viitor. In ultimele zile democratii si-au intetit campania in favoarea legii, recurgind si la fostul vice-presedinte Al Gore. Obiectivul lui Nancy Pelosi este sa treaca legea prin Camera Reprezentantilor pina la 4 iulie, cind incepe vacanta Congresului. Un sondaj de opinie Washington Post – ABC News arata ca 56% ar accepta masuri care sa duca la protectia mediului chiar daca consumul de energie electrica ar costa cu 10 dolari mai mult, in fiecare luna.
XS
SM
MD
LG