Linkuri accesibilitate

Timpul: „Rusia «stabilizează», Voronin şantajează şi UE oftează”


Ziarele de vineri

Petru Bogatu scrie azi in Jurnal de Chisinau ca declaratiile lui Voronin, cum ca in aceste anticipate lupta se va da nu intre partide, ci pentru existenta Republicii Moldova nu sunt lipsite de temei, iar Constantin Cheianu, in Timpul, tinde sa-i dea intrucatva dreptate.

Dar, ca s-o iau pe rand, “Daca ramane Voronin, dispare Republica Moldova”, e de parere Petru Bogatu. Si asta pentru ca, dorind pe de o parte sa anihileze prezenta Bucurestilor, iar pe de alta sa intre in gratiile Kremlinului pentru a putea recupera Transnistria, Voronin ar fi deschis cutia Pandorei. In acest fel, crede Bogatu, Moldova s-a trezit in mijlocul unor adevarate ostitlitati geopolitice, iar Moscova nu va ezita, in caz de necesitate, sa le creeze occidentalilor aici un Afganistan est-european. “Aşa fiind, Voronin s-a transformat într-o primejdioasă problemă europeană. Dacă nu este rezolvată la timp, se alege praful din statul de la răsărit de Prut”, concluzioneaza Petru Bogatu.

In Timpul Constantin Cheianu constata la randu-i, ca intr-adevar “Patria e in primejdie”. Citez: “patria e în primejdie pentru că Voronin nu se gândeşte la calitatea vieţii oamenilor, el nu se gândeşte, de fapt, la vieţile lor. Voronin îi pregăteşte pentru moarte. Esenţa situaţiei electorale constă în următoarele: comuniştii vor să-i facă pe oameni să uite de buzunarele şi burţile lor goale şi să se gândească la patrie. Opoziţia trebuie să procedeze viceversa”, scrie el. Cu alte cuvinte, un slogan foarte bun pe care Voronin l-a livrat opozitiei, pe care insa opoztia trebuie sa stie cum sa-l foloseasca, lasa sa se inteleaga Constantin Cheianu.

Quintesenta celeilalte analize care apare azi in Timpul, sub semnatura lui Dan Dungaciu, este de rezumata de autor cu multa ironie chiar in titlu: „Rusia „stabilizează”, Voronin şantajează şi UE oftează”. Tot acolo gasiti si un interviu cu Marian Lupu, care se declara liber si spune ca nu datoreaza nimanui nimic. Iar Pavel Paduraru va prezinta un adevart dosar de probe a fraudarii alegerilor din 5 aprilie, sau „Cum comuniştii, împreună cu aserviţii lor din structurile de stat, au falsificat masiv alegerile parlamentare”, cu date si cifre, precum si inculpati, toate din investigatiile realizate de partidele din opozitie. Si azi apare doar prima parte.

Flux-ul ironizeaza pe seama refuzului liderului PL, Mihai Ghimpu, de a prezenta probele fraudei. Iar directorul de la Flux, Sergiu Praporscic, cu tot riscul de a-i contrazice pe aliatii la guvernare ai PPCD-ului, pe comunisti adica si pe liderul acestora, Vladimir Voronin, scrie ca nu l-a surprins afirmatia aceluiasi Ghimpu ca unirea Republicii Moldova cu Romania nu e o chestiune actuala, insistand ca PPCD-ul demult tot zice ca proiectul Unirii este, in actualele imprejurari interne si internationale, imposibil de aplicat.

Si, tot Flux-ul e cel care-l acuza pe Marian Lupu de frauda financiara. Ca ar fi „papat banii Parlamentului”, asa cum se exprima ziarul.
XS
SM
MD
LG