Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă din Rusia decide rejudecarea dosarului Politkovskaya


Ibragim şi Djabrail Mahmudov (L), Ibragim Makhmudov şi avocatul Murad Musayev

Pentru a-i descoperi pe autorii crimei este însă nevoie de o nouă anchetă, nu doar de un nou proces.

Curtea Supremă din Rusia a respins decizia judecătorească prin care au fost achitaţi trei bărbaţi suspectaţi că au luat pate la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya în 2006. Curtea a cerut o nouă examinare a cazului.

Procurorul Vera Paşkovskaya a spus că decizia de astăzi i se pare corectă şi că instanţa a ţinut cont de argumentele acuzării. Procurorii contestaseră primul verdict, prin care au fost achitaţi fraţii ceceni, Ibragim şi Djabrail Mahmudov împreună cu fostul ofiţer de poliţie de la Moscova, Serghei Hadjikurbanov. Nici unul din cei trei nu fusese bănuit că ar fi apăsat pe trăgaci la asasinarea Annei Politkovskaya. Procurorii îi acuză pe fraţii Mahmudov doar de complicitate la crimă, iar pe Hadjikurbanov – de organizarea ei.

Avocatul Murad Musayev a declarat Europei Libere că se aştepta la o asemenea decizie a Curţii Supreme şi că a prezis-o încă la pronunţarea verdictului din februarie. „Ne aflăm în sistemul de justiţie rus, avem de a face cu un caz politic, în care statul are interesul să se manifeste, să-l anunţe rezolvat. Nici nu se putea întâmpla altfel”, a spus avocatul Musayev.

Anna Politkovskaya, jurnalista ziarului de opoziţie, "Novaya Gazeta" fusese un critic vehement al Kremlin-ului, scriind frecvent despre încălcarea drepturilor omului în Cecenia. Ea a fost împuşcată mortal în scara blocului său din centrul Moscovei în octombrie 2006. Este unul dintr-o serie de asasinate sonore, în care au fost ucişi jurnalişti sau critici ai Kremlinului.

Fiul jurnalistei a criticat decizia Curţii Supreme. Într-un interviu la serviciului rusesc al Europei Libere, Ilia Politkovsky a spus că cei aflaţi acum pe banca acuzaţilor nu sunt vinovaţi, dar este convins că au legătură cu crima. „Pentru a-i descoperi pe autorii crimei este nevoie de o nouă anchetă, nu doar de un nou proces. Dar acest detaliu a fost trecut cu vederea la audierile de la Curtea Supremă”, a spus Ilia Politkovsky.

Jurnaliştii care au urmărit primul proces au descris dosarul întocmit de procurori ca fiind slab. Aşa au crezut şi juraţii, care au decis în februarie să-i achite pe suspecţi. "Cu fiecare zi sunt tot mai convins că am fost martorul unui fel de spectacol”, declara atunci unul dintre juraţi ziarului "Novaya Gazeta".

Cazurile de achitare a suspecţilor sunt rare în justiţia rusă. Judecătoriile dau verdicte de condamnare în 90 la sută din cazuri. Dar recenta introducere a noii proceduri în care verdictul este pronunţat de juraţi a mărit numărul achitărilor.

Avocatul Musayev crede că acest lucru îi irită pe judecători. El spune că sistemul rus de justiţie este ca o maşină programată să nu admită devieri. Dacă există cazuri de achitare, înseamnă că nu-i bine, iar sistemul trebuie să repare rapid această greşeală regretabilă a juraţilor.

Judecătoriile din Rusia anulează deseori deciziile de achitare, în ciuda unei prevederi a Codului Penal care interzice judecarea suspecţilor a doua oară pentru crime pentru care fuseseră deja achitaţi. În cazul celor trei suspecţi de implicare în asasinarea Annei Politkovskaya, un purtător de cuvânt al Curţii Supreme a spus că la procesul repetat ei vor fi judecaţi de un nou complet de juraţi.
XS
SM
MD
LG