Linkuri accesibilitate

Avanpremiera reuniunii miniştrilor de externe G8 de la Trieste


Trieste
Trieste

Agenda cuprinzînd Afganistanul, Orientul Apropiat şi Coreea de Nord s-a încărcat cu criza iraniană

Evenimentele de la Teheran vor arunca o umbră asupra reuniunii de la Trieste a ministrilor de externe din ţările G8, pe agenda căreia se află printre altele tocmai rolul sporit pe scena mondială a unor puteri regionale, cum este şi Iranul.

Pe lista participanţilor la reuniunea de la Trieste a fost şi numele ministrului iranian de externe Manuchehr Mottaki. El şi-a contramandat însă participarea din cauza evenimentelor de la Teheran şi a impactului lor pe scena internaţională.

Gazda reuniunii, Italia, a anunţat că va încerca să obţină de la miniştrii din G8 o condamnare a violenţelor de la Teheran, „într-o formă sau alta”. Iar ministrul de externe italian Franco Frattini a deplâns absenţa colegului său iranian, spunînd că ea este „o ocazie ratată”. Nu este limpede dacă ideea italiană a unui comunicat comun despre Iran are şanse de succes.

Aflat la faţa locului, corespondentul secţiei iraniene a postului nostru de radio, Ahmad Rafat a relatat că se aşteaptă ca diferitele ţări reprezentate la Trieste să dea comunicate separate despre situaţia de la Teheran. Este puţin probabil, ne-a spus Rafat, ca Rusia să subscrie la o declaraţie critică, după ce a luat partea preşedintelui Ahmadinejad în actuala criză.

Iranul fusese invitat la reuniune mai ales pentru discuţiile referitoare la Afganistan. Fiind cel mai puternic vecin al afganilor, Iranul are potenţialul de a juca un rol mare în stabilizarea unei ţări măcinată de războaie, sărăcie, trafic de droguri şi lupte sectare. Acum, însă, analiştii se tem că Iranul, în plină criză post-electorală, poate fi un factor de destabilizare pentru Afganistan, cu care are o lungă graniţă comună.

La Trieste, Statele Unite vor încerca probabil să obţină mai mult sprijin de la ţările cele mai bogate ale lumii pentru escaladarea operaţiunilor împotriva Talibanilor din Pakistan. Potrivit unui diplomat american citat de Reuter, Washingtonul nu va cere aliaţilor săi mai mulţi soldaţi, dar ar fi bucuros ca aceştia să contribuie cu fonduri suplimentare, cu instructori militari şi de poliţie.

Reuniunea de la Trieste, care începe în această seară cu o „cină de lucru”, va continua mâine cu reuniuni pe mai multe teme, inclusiv pe tema procesului de pace din Orientul Mijlociu. Acesta va fi discutat de cuartetul de negociatori, alcătuit din Naţiunile Unite, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia.

Washingtonul, care datorită absenţei de boală a doamnei Hillary Clinton va fi reprezentat la discuţiile cuartetului de emisarul special George Mitchell, vrea ca Israelul şi palestinienii să reia negocierile de pace. Casa Albă a salutat recenta aprobare condiţionată de către premierul israelian Beniamin Netanyahu a ideii statului palestinian.

Pe agenda reuniunii de la Trieste se va afla şi Coreea de Nord, al cărei regim comunist a efectuat luna trecută un test nuclear şi ameninţă Occidentul cu riposte militare dacă pune în practică noile sancţiuni ONU împotriva Fenianului. Unul din membrii cei mai bogaţi ai grupului G8, Japonia, va insista ca ameninţarea nord-coreeană să fie „prioritate de vârf” la reuniune.

După Trieste, majoritatea miniştrilor de externe din G8 vor pleca spre insula Corfu, din Grecia, unde la sfârşitul săptămânii vor avea loc reuniunea Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa şi o întâlnire NATO-Rusia.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG