Linkuri accesibilitate

Autorităţile iraniene arestează 70 de profesori universitari


Presa este cenzurată ca în vreme de război

Situatia pare sa fie calma pe strazile Teheranului astazi. Fortele de politie si militiile islamice continua sa fie desfaşurate pe toate bulevardele si strazile importante din Teheran si din alte orase importante. Nimeni nu poate stii insa citi oameni se afla in arest in Iran. Potrivit relatărilor oficiale sint 457. Surse demne de încredere vorbesc insa de mii de oameni.

Potrivit site-ului pe internet al unuia dintre liderii importanţi ai opozitiei iraniene, fostul candidat in alegerile prezidentiale din 12 iunie Mir Hossein Musavi, ieri, dupa o intilnire cu mai multi profesori universitari, 70 dintre cei cu care s-a intilnit au fost arestati. Directorul campaniei sale prezidentiale este si el in detentie. Potrivit corespondentilor de la radio Farda, serviciul persan al postului nostru, s-ar afla in detentie inca multi alti activisti pentru drepturile omului si fosti demnitari de la Teheran din perioada de pina in 2005, cind preşedintele Ahmadinejad a venit la putere. Printre ei si un fost presedinte al parlamentului si purtatorul de cuvint al fostului preşedinte Muhamed Hatami.

Pe pagina sa de internet, domnul Musavi scrie ca poporul iranian are dreptul sa isi spuna parerea si ca protestele pasnice sint permise in constitutia republicii islamice.

Purtatorul de cuvint al Amnesty International pentru libertatea presei, Reza Moini a declarat pentru Radio Farda că guvernul de la Teheran a impus cenzura presei ca in vreme de razboi: "Pînă acum sint 36 de jurnalisti arestati si subliniem ca situatia lor este intr-adevar foarte grava, familiile lor nu ştiu nimic despre ei, avocatii si familiile nu pot ajunge la ei. Potrivit informatiilor noastre sunt intemnitati in conditii severe si sunt supusi presiunilor psihice si fizice la unitatea 209 a închisorii din Evin." Această închisoare este cunoscută pentru conditiile sale foarte dure de detentie.

Autoritatile continua sa acuze Statele Unite, Marea Britanie, mediile occidentale de informatii de provocarea revoltelor post electorale. Pe toate canalele de informare de stat iraniene apar relatari despre cum Occidentul a instigat la proteste si relatari defaimatoare despre Neda Aga Soltan, fata de 26 de ani a carei moarte prin impuşcare a fost difuzata prin internet si a socat lumea, devenind, pentru multi un simbol al represiunii iraniene. Se spune despre ea că ar fi fost impuşcata de agenţi straini, pentru a demonstra violenţa fortelor de ordine islamice.

Guvernul a interzis orice ceremoniile funerare publice pentru cei morti. Potrivit cifrelor oficiale din 12 iunie si pina acum 17 oameni au fost omoriti.

Potrivit analistilor politici diviziunile din cadrul conducerii republicii islamice par sa se adîncească mai ales dupa ce un important ayatolah, Montazeri, care are domiciul fortat de ani de zile, dar este considerat o personalitate puternica in lumea islamica, a spus ca acţiunile regimului de la Teheran impotriva civilor contravin legislatiei islamice.

Iar noapte de noapte, iranienii ies pe acoperisuri si protesteaza ca in urma cu 30 de ani, strigind catre cer: Alahu Akbar... Dumnezeu este atotputernic.
XS
SM
MD
LG