Linkuri accesibilitate

Patriotismul în accepţiunea unor ucraineni


Un zmeu patriotic
Un zmeu patriotic

"Nu se ştie ce viitor va avea Ucraina. Mi-e milă de ţara mea".

Timp de cîteva zile am tot urmărit un zmeu pictat în culorile drapelului naţional al ucrainienilor care stăpînea cerul deaspura cartierelor ultracentrale ale Kievului. După care m-am încumetat să leg capăt de vorbă cu bărbatul care îl ţinea în frîu. Mi-a zis că se numeşte Evghenii Iahonin din Hmelniţk. Trecut de 50 de ani, el mi-a povestit că zmeii sunt o pasiune mai veche pe care a început să îi lanseze pentru a-şi exprima astfel sentimentele de mîndrie pentru Ucraina.

Evghenii Iahonin: ”Îmi manifest patriotismul la festivaluri şi competiţii unde ridic în aer zmeie care simbolizează drapelul Ucrainei, cu lăţimea de 6 metri şi lunginea de 10 metri. Arată ca o clădire sau ca o corabie care pluteşte pe cer."

Evgheni Iahonin din Hmelniţk
Iahonin zice că deseori vine la Kiev unde reuşeşte chiar să adune niscaiva venituri din pasiunea sa, astfel încît să aibă din ce plăti participarea la diverse festivaluri internaţionale. Ţine neapărat să reprezinte acolo Ucraina, ca toată lumea să-i aprecieze sentimentele patriotice: ”E o plăcere cînd drapelul ţării tale plutind pe cer e urmărit de delegaţii din mai multe ţări."

Turiştii care invadează centrul capitalei ca peste tot sunt îndemnaţi să cumpere chipiuri şi tricouri cu însemnele tipice ale locului. Am întrebat de cîţiva ucraineni ce înseamnă pentru ei a fi patriot:

Valentina, elevă: „ La noi în stradă, în transportul public se vorbeşte despre politică şi despre felul cum se descurcă conducerea Ucrainei. Cred că asta ar da de înţeles că ucrainenii sunt patrioţi.”

Artur, muncitor: ”Acum totul se vinde şi se cumpără, chiar şi patriotismul. Politica Ucrainei s-a transforma în business.”

Dima, student: ”Eu a-şi fi plecat demult în altă ţară, însă am fost învăţat în familie să îmi iubesc patria. Vecinii noştri se descurcă mai greu. Ştiu că la graniţa cu Moldova e conflict.”

Șomeră la Kiev
Raia Moroşişko, şomeră: ”Eu am o soră la Chişinău, ea e moldoveancă, soţul ei român. Care e patria lor? În Moldova e sărăcie ca la noi. Mare diferenţă nu este, doar că Ucraina e o ţară mai mare, mai puternică. Noi nu avem istorie. Cine a fost bandit pe vremuri, acum e erou şi invers.Acum nu poţi distinge adevărul de minciună."

Anjela, muncitoare: ”Patriotismul ni l-au băgat pe gît pe vremea sovieticilor, acum nu te obligă nimeni să fii patriot. Ţara e bogată, dar ceea ce se întîmplă la noi e trist. Nu se ştie ce viitor va avea Ucraina. Mi-e milă de ţara mea."

La Kiev l-am cunoscut pe Veceslav Kozlov, fost învăţător de muzică. El vine la Kiev în weekenduri, dintr-un sat aflat la 60 de km distanţă de capitala ucraineană. Spune că pensia de 600 de hrivne, cam 90 de dolari nu îi ajunge barem de mîncare, aşa că adună chilipir pe cîntecele patriotice pe care le interpretează pe o stradă centrală a capitalei ucrainene.

Veceslav Kozlov: ”A-ţi iubi patria înseamnă a-ţi jertfi viaţa. Sunt patriot pentru că vin din generaţia comunistă. Acum e multă libertate, însă ucrainenii nu o pot încă percepe. Asta pentru că politicienii nu sunt fermi, nu are cine să ne conducă. Fireşte, ucrainenii îşi iubesc ţara indiferent de probleme. Totuşi sperăm că va fi mai bine.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG