Linkuri accesibilitate

Coaliţia de guvernare a pierdut testul de integritate


Alina Mungiu-Pippidi este de părere că s-ar impune o remaniere

Paginile electronice ale principalelor ziare din Romania au inregistrat deja cele spuse de presedintele Traian Basescu la tabara de la Sulina destinata copiilor si tinerilor etnici romani de pretutindeni. Liderul roman a atacat propaganda Chisinaului (titreaza Evenimentul zilei, dar aminteste si Romania libera). Discursul prezidential a dat asigurari ca Romania recunoaste si sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova si nu se preocupa de altceva decat de sansele romanilor din afara granitelor de a-si pastra identitatea lingvistica si culturala, asa cum o pot face minoritatile care traiesc in Romania.

Presa zilei este insa mai preocupata de disensiunile din interiorul coalitiei de guvernare. In Romania libera, Alina Mungiu-Pippidi este de parere ca s-ar impune o remaniere, cel putin pentru a scoate din guvern figuri controversate, atat din Partidul Democrat Liberal cat si din Partidul Social Democrat. Asa cum este, coalitia de guvernare e totusi un rau necesar, arata comentatoarea. Are insa defecte majore. Primul test pe care l-a pierdut este cel de integritate. Dincolo de scandalurile in care sunt implicati, de pilda, ministrul tineretului si sportului si ministrul mediului, un semnal foarte prost este ca Parlamentul a blocat din nou trimiterea in judecata pentru coruptie a fostului premier social-democrat Adrian Nastase. Un al doilea test piedut ar fi cel de coeziune. Aproape niciunul dintre ministrii cabinetului condus de Emil Boc, arata Alina Mungiu Pippidi, nu se comporta ca si cum ar reprezenta mai mult decat propriul partid.

Mircea Marian, de la Evenimentul zilei, se ocupa de cazul Adrian Nastase si spune ritos ca politicianul nu va ajunge niciodata la puscarie. Daca exista vreo speranta in acest sens, ea nu poate fi decat, “Comisia Europeana, care, eliberata de presiunile electorale, ar putea sa aiba curajul de a sanctiona Romania pentru regresul din domeniul justitiei”. De acelasi subiect se ocupa astazi, in Cotidianul si Cristian Teodorescu.

Tot in Cotidianul, Corina Dragotescu observa ca nimeni nu se preocupa de ce va fi dupa alegerile prezidentiale din toamna acestui an, cand – si aici toata lumea e de acord – configuratia scenei politice se va schimba vrand-nevrand. Daca va castiga Traian Basescu, PSD va trece in opozitie, daca el va pierde, este soarta democrat-liberalilor sa faca asta. In oricare dintre variante, arata Corina Dragotescu, partenerul de guvernare cel mai probabil vor fi liberalii.
XS
SM
MD
LG