Linkuri accesibilitate

"În zece ani Serbia va fi membră a Uniunii Europene


Preşedintele sîrb Boris Tadic
Preşedintele sîrb Boris Tadic

Preşedintele sîrb Tadic despre relaţiile Belgradului cu UE, Rusia şi Statele Unite

De când a fost ales preşedinte al Serbiei în 2004, Boris Tadic este apreciat pentru politica sa pro-europeană şi occidentală şi pentru faptul că a reuşit să mai tempereze discursul naţionalist. Cu toate acestea, Tadic continuă să se opună cu obstinaţie independenţei Kosovo şi faptului că Statele Unite şi multe puteri europene au recunoscut deja independenţa regiunii. Relaţia lui Tadic cu occidentul este umbrită şi de faptul că Serbia nu pare să colaboreze fără rezerve cu Tribunalul special de la Haga pentru crimele de război comise în fosta Iugoslavie.

Într-un interviu cu directoarea serviciului sud-slavic al Europei Libere, Gordana Kneazevic, Boris Tadic declară că în opinia sa, în acest moment nu există nici un obstacol în calea relaţiilor Serbiei cu Uniunea europeană: „Obstacolul, dacă trebuie să fie unul, este unul de percepţie şi anume că unele ţări din Uniune, cum ar fi Olanda nu cred că Serbia colaborează suficient cu Tribunalul de la Haga, că nu ajută suficient eforturile internaţionale vizând arestarea fostului lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic. Numai că nu ştim dacă Mladic este în Serbia şi dacă nu este atunci arestarea lui este o misiune imposibilă, pentru noi”.

Oricum, precizează Tadic, Serbia a predat deja 44 de suspecţi şi o face nu pentru a se pune bine cu Haga sau cu Uniunea Europeană, ci pentru a sprijini un proces important de reconciliere în spaţiul fost iugoslav.

Pe cât de clar este că Serbia vrea să fie admisă în Uniunea Europeană, pe atât de incertă este relaţia ei cu NATO. În acest moment, Serbia este o ţară neutră, declară Tadic, statut care nu poate fi schimbat decât prin referendum. „În 5 sau 10 ani o sa vedem ce decid sârbii. Până atunci, colaborăm în Parteneriarul pentru pace, un parteneriat care permite extinderea relaţiilor de cooperare cu NATO” .

Şi ce rol joacă Rusia în Balcani ? „Orice mare putere are un interes legitim in Balcani” – este de părere Boris Tadic, pentru că Balcanii au importanţă strategică şi energetică. „Prin Balcani trec cele mai directe căi de legătură între Europa şi Asia, între Uniunea Europeană şi Turcia. În Balcani se încrucişează nu numai conductele existente de gaze si petrol dar şi cele în stadiul de proiect. De aceea, toate ţările balcanice trebuie să se integreze în Uniunea Europeană. Este foarte important !”

Pe de altă parte, este normal ca Statele Unite să aibă interese strategice în Balcani, ceea ce înseamnă că şi Uniunea Europeană are astfel de interese, implicând şi interesele Rusiei şi nu în ultimă instanţă, ale Chinei.

Pentru Tadic, o eventuală cădere a Rusiei într-un regim autocrat pronunţat nu reprezintă nici un pericol pentru dezvoltarea democratică a Balcanilor, în general şi a Serbiei în particular, atâta timp cât Moscova respectă suveranitatea acestor ţări. Ceea ce face , pentru moment.

În ceea ce priveşte relaţiile Serbiei cu Statele Unite , acestea se îmbunătăţesc pe zi ce trece, este de părere preşedintele Tadic, deşi Serbia se opune categoric independenţei regiunii Kosovo şi deciziei americane de a recunoaşte această independenţă.


Unde o să fie Serbia în 10 ani ? „Cu siguranţă în Uniunea Europeană” – este răspunsul lui Boris Tadic.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG