Linkuri accesibilitate

V. Voronin: "Numai o victorie a PCRM asigură supravieţuirea Republicii Moldova"


 Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Partidele liberale ar fi organizaţii criminale, Rusia un partener sincer, UE poate fi şantajată cu regimul de vize impus românilor

Liderul comunist Vladimir Voronin sustine ca miza viitoarelor alegeri este nici mai mult, nici mai putin existenta sau disparitia Republicii Moldova ca stat independent si suveran:„Declar cu toata responsabilitatea ca alegerile din 29 iulie vor constitui un plebiscit in problema independentei tarii noastre”.

PCRM ar fi indreptatit sa dea aprecieri atit de categorice, spune Voronin, pentru ca ele ar fi numai o replica la actiunile de pina acum ale opozitiei. Liderul comunist a invinuit din nou opozitia liberala de tentativa de lovitura de stat, sprijinita din exteriorul tarii: "Tot ce a intreprins opozitia liberala pe parcursul acestor luni a demonstrat ca ea nu este un oponent al Partidului Comunistilor, ci un oponent al statului, al Republicii Moldova”.

V. Voronin: conferinţa de presă din 24.06
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:28 0:00


Raspunzind la una din intrebari, Voronin a spus intre altele ca cele trei partide din opozitia parlamentara ar fi dirijate de elemente criminale: „Din cei 41 de deputati ai opozitiei, 28 au avut sau au dosare penale, sau alte probleme cu organele legii. Acolo s-a adunat crima internationala. Credeti ca ei sint in stare sa promoveze politica de edificare a statului suveran moldovenesc? Noi avem de-a face cu organizatii criminale si nu cu partide politice”.

Intrebat ce rol mai are comisia pe care a infiintat-o in calitate de sef de stat pentru cercetarea evenimentelor din 7 aprilie, dupa ce tot el a formulat deja un verdict, Vladimir Voronin a raspuns: „Noi trebuie sa aflam pentru noi, pentru societate, cine a fost, cum a fost, de ce s-au intimplat aceste lucruri. Trebuie sa raspundem la aceste intrebari si nu atit din punct de vedere tribunal, cit din punct de vedere ca un fel de preintimpinare pentru viitorii politicieni, pentru viitoarele generatii, pentru viitorul tarii noastre. Numai din asa punct de vedere”.

Liderul comunist a recunoscut ca nu stie la ce etapa se afla acum activitatea comisiei si a evitat sa concretizeze ce finalitate ar avea pretinsele scenarii de dezmembrare a Republicii Moldova.

Vladimir Voronin s-a referit si la rezultatele vizitei sale la Moscova, unde a primit nu doar sprijin politic, dar si promisiunea unui credit de 500 de milioane de dolari, care va fi alocat, potrivit lui, in trei transe, in urmatorii trei ani. Mai mult, Moscova ar fi promis si un ajutor financiar de 20 de milioane de dolari pentru reconstructia Parlamentului de la Chisinau. Voronin a spus ca gestul Rusiei e sincer si ca nu i s-a cerut nimic in schimb. Totodata, el a criticat foarte dur Fondul Monetar International pentru aminarea negocierilor privind asistenta financiara.

Voronin a vorbit si despre regimul de vize impus cetatenilor romani, inaintind o noua conditie pentru retragerea lui: „Noi nu renuntam la regimul de vize pentru Romania, pina nu se hotarasc problemele legate de vizele pentru cetatenii Republicii Moldova in Europa”.

In finalul conferintei de presa, liderul comunist a fost intrebat ce recomandari ar avea pentru oponentii PCRM? Vladimir Voronin a spus ca acestia, in special cele trei partide liberale din opozitie, ar trebui sa se retraga din campania electorala, sa nu induca in eroare alegatorii, pentru ca nu merita sa conduca tara.
Previous Next

XS
SM
MD
LG