Linkuri accesibilitate

Propaganda islamiştilor: tv iraniană difuzează "confesiunile" protestatarilor


Opoziţia recurge la alte forme de protest

Străzile Teheranului au fost liniştite marţi pentru prima dată în mai mult de 10 zile. După ce s-au adunat cu zecile sau chiar sutele de mii în pieţele capitalei iraniene, cei care protestează împotriva realegerii preşedintelui Mahmud Ahmadinejad au fost îndepărtaţi de pe străzi de măsurile de securitate severe, scrie corespondentul Europei Libere, Charles Recknagel.

La ultima demonstraţie, luni, cele câteva sute de participanţi au fost supravegheaţi din elicopter iar apoi dispersaţi rapid cu ajutorul gazelor lacrimogene şi focurilor trase în aer. Şi mai înspăimântător arătau figurile lunetiştilor care se iţeau de la geamurile clădirilor şi a poliţiştilor care fotografiau manifestanţii, fotografiile fiind folosite după demonstraţie pentru a-i aresta pe participanţi.

Radioul de stat a anunţat că 457 de oameni au fost arestaţi numai după protestul de sâmbăta trecută, însoţit de cele mai dure confruntări între manifestanţi, poliţie şi miliţiile paramilitare. Potrivit datelor oficiale, 17 oameni au murit de la izbucnirea protestelor, imediat după anunţul că Ahmadinejad a câştigat detaşat un al doilea mandat la alegerile de pe 12 iunie.

Acum, autorităţile intensifică presiunile împotriva protestatarilor difuzînd la televiziunea de stat "confesiunile" unora dintre cei arestaţi. În imagini care îi înfăţişează în clar sau cu chipul deformat câţiva presupuşi suporteri ai opoziţiei spun că au fost incitaţi să protesteze de către televiziuni ca BBC sau Vocea Americii, că au avut asupra lor grenade, că protestatarii au incendiat clădiri şi maşini, că au spart geamurile oamenilor.

Ministrul iranian de Interne Sadeq Mahsouli a declarat astăzi că cei implicaţi în violenţele post-electorale au fost finanţaţi de CIA şi o grupare de opoziţie din exil, Mujahedeen-ii Poporului din Iran. Iar un oficial al justiţiei iraniene a spus că cei prinşi vor primi o lecţie, care să le fie de învăţătură şi altora.

Garda Revoluţionară, cea mai puternică şi bine echipată unitate a forţelor iraniene, care s-a abţinut până acum de la intervenţii, a avertizat ieri opoziţia să curme orice noi proteste. Iar serviciul de informaţii al poliţiei a făcut apel la cetăţeni să contribuie la identificarea liderilor protestatarilor.

Cum locurile unde s-a demonstrat până acum au fost blocate de forţele de ordine, protestele capătă forme noi. În timpul nopţii, locuitorii Teheranului urcă pe acoperişul caselor şi scandează în semn de protest “Allahu Akbar” (Dumnezeu e Mare). Cum sloganul este şi un însemn al Revoluţiei Islamice din 1979, folosit de atunci ca o expresie de loialitate faţă de regimul teocratic din Iran, poliţia nu le poate face nimic celor care scandează. Tot aşa, suporterii opoziţiei aprind farurile maşinilor la o anumită oră a zilei convenită în prealabil.

Sarcina autorităţilor este acum să elimine şi aceste forme de protest. Iar strategia poate fi aceea de a exercita presiuni asupra liderului opoziţiei, Mir Hossein Musavi, principalul învins al contestatelor alegeri prezidenţiale. Fost prim-ministru loial regimului islamic din Iran şi avînd sprijinul fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, Musavi insistă că protestele paşnice sunt permise de constituţia Republicii Islamice.

Liderul religios suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei a spus astăzi că liderii iranieni nu vor ceda presiunilor opoziţiei care contestă rezultatele prezidenţialelor. Unii văd în această declaraţie un semnal că duelul dintre reformişti şi conservatori se va muta de pe stradă pe coridoarele puterii. Conducerea Iranului pare a fi profund divizată în ceea ce priveşte viitorul politic şi economic al Republicii Islamice, iar protestele post-electorale au arătat cât de profunde sunt aceste diviziuni.
XS
SM
MD
LG