Linkuri accesibilitate

Arestarea în Bulgaria a fostului premier de la Priştina


Aghim Cecu
Aghim Cecu

Autorităţile bulgare au acţionat în baza unui mandat de arestare emis de Interpol

Ex-premierul autoproclamatei republici Kosovo, Aghim Cecu a fost arestat la intrarea în Bulgaria prin punctul de frontieră cu Macedonia Ghiueşevo. La baza deciziei autorităților bulgare a stat un mandat de arestare internațional Interpol emis pe data de 6 mai a.c. la cererea Serbiei. În acest mandat figurează mai toți liderii republicii Kosovo.

În termen de 40 de zile justiția bulgară se va pronunța asupră justeții cererii de extradare.

Guvernul Republicii Kosovo așteaptă eliberarea rapidă a celui arestat, a declarat un purtator de cuvint a guvernului de la Pristina.

In Serbia, Cecu a fost condamnat la 20 de ani inchisoare sub acuzatia de genocid și crime de război comise în perioada 1998-1999. Ministrul sirb de externe a declarat ca tara sa va cere astăzi extradarea lui Cecu, avertizînd că presiunile politice în vederea punerii sale în libertate vor fi foarte mari.

Ex-ministrul bulgar de externe, Solomon Passi a anunțat că vizita în Bulgaria a lui Aghim Cecu care este președintele Partidului Social Democrat din Kosovo, este la invitația Clubului Atlantic bulgar şi se inscrie în eforturile de integrare a fostei provincii iugoslave în structurile Alianței Attlantice.

În mai 2009 Aghim Cecu a fost arestat în Columbia unde a participat la o conferință internațională dedicată dezarmării. Atoritățile locale însă au refuzat extradarea. Ex-premierul a mai fost arestat în Slovenia și Ungaria dar mai tîrziu eliberat la cererea administrației internaționale a Kosovo UNMIK.

Cecu a fost prim-ministru al provinciei in perioada martie 2006- ianuarie 2008. În anii 90 Cecu a participat la războiul sîrbo-croat. A fost șef al marelui stat major al Armatei pentru eliberarea Kosovo și comandant al trupelor de autoaparare după ce controlul asupră provinciei a fost preluat de UNMIK.
XS
SM
MD
LG