Linkuri accesibilitate

Se poate practica vreun sport extrem în Chişinău? Cu siguranţă. Cel mai la îndemînă e scăldatul extrem în lacurile murdare. Am trecut în week-end pe lîngă lacul din parcul “La Izvor”. Era cald şi plaja era aglomerată. O sumedenie de oameni, cu precădere adolescenţi, plonjau în apa tulbure-dubioasă, se bălăceau, ţipînd satisfăcuţi.

Şi nu ar fi fost mare problemă dacă, peste o zi, nu aş fi auzit o ştire îngrijorătoare. Apa din lacul parcului “La Izvor” nu numai că nu corespunde normelor sanitare, ci şi conţine vibrionul holeric formic. O spune în cunoştinţă de cauză şeful Secţiei Igiena Mediului din cadrul Centrului de Medicină Preventivă.

O precizare se impune de la sine. A fost o vreme cînd în lacurile din Chişinău apa era inofensivă. Atunci însă puteai lesne pleca la mare. Acum marea e inaccesibilă pentru mulţi chişinăuieni chinuiţi de tranziţie. De aceea, oamenii se bulucesc să se răcorească în apa murdară a lacurilor. Şi doar există nişte plăcuţe care îi avertizează de pericolul contaminării. Acestea însă sînt ignorate cu seninătate.

Dacă Anatolia şi Crimeea sînt doar un vis, dacă nu prea ai bani, îţi asumi riscurile şi plonjezi voiniceşte în apa cu vibrioni de holeră. E un soi de ignoranţă şi iresponsabilitate crase. Consecinţele pot fi triste de-a binelea. Dar cine se mai gîndeşte la consecinţe cînd canicula e în toi? Nici dacă ar fi îngrădite lacurile acestea, situaţia nu s-ar schimba. Poate numai dacă ar fi secate ca cel din Valea Morilor.

În mod implacabil, se iscă întrebarea: ce-i de făcut? Nu ai ce face. Rămîne la latitudinea fiecăruia dacă vrea sau nu să se îmbolnăvească.
Să nu uităm că trăim într-un spaţiu în care existenţa însăşi e de multe ori un fel de sport extrem, în care oamenii s-au obişnuit să stea pe cracă.


XS
SM
MD
LG