Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Condamn ferm acțiunile nedrepte” din Iran


Președintele american se declară șocat de violențele împotriva civililor

„Condamn cu tărie aceste acţiuni nedrepte” a spus preşedintele american vorbind despre ameninţările, violenţele şi arestările care au avut loc in Iran in ultimele 10 zile. Potrivit cifrelor oficiale 17 oameni au fost omoriti in urma acţiunilor poliţiei, militiilor islamice si armatei, dar relatari confirmate pun numarul victimelor la citeva zeci, iar ale persoanelor arestate la cîteva mii.

Preşedintele american a fost foarte clar în a spune răspicat că Statele Unite respectă suveranitatea Republicii Islamice Iraniene şi că nu se amestecă in politica sa. Dar, a adăugat preşedintele Obama, „noi vrem ca dreptatea să triumfe”.

„Sîntem şocaţi de violenţele îndreptate împotriva civililor, indiferent unde au loc aceste violențe, a mai spus preşedintele american, care a salutat efortul de „deschidere” a societăţii iraniene.

Neda Agha Soltani
Preşedintele american a notat şi curajul femeilor din Iran declarînd că este impresionat de curajul lor in faţa brutalităţii și ameninţărilor și a vorbit despre moartea Nedei Agha Soltani. „Deşi aceste pierderi sint dureroase, a spus preşedintele american, noi stim că cei care luptă pentru dreptate sînt întotdeauna de partea corectă a istoriei”.

In conferinta de presă de la Washington, preşedintele american a mai spus și că, in opinia sa, guvernul iranian ar trebui sa ia în considerare modul în care poporul iranian vede legitimitatea guvernului ales. Un guvern trebuie sa acţioneze prin consens si nu prin violenţă, a mai spus Barak Obama.

Intrebat despre cum va reacţiona mai departea administraţia sa, preşedintele a spus că vor fi urmărite evenimentele şi că, in funcţie de evoluţiile viitoare, se va decide cum va evolua dialogul cu Teheranul. Preşedintele american a amintit și că Statele Unite nu au relaţii diplomatice cu Republica Islamică și a respins drept „absurde” acuzaţiile autorităţilor de la Teheran că Statele Unite ar fi instigat la protestele din ultimele 10 zile.

Autorităţile de la Teheran spun că le vor da o lecţie exemplară celor care vor continua protestele si care se lasă influenţaţi de puterile Occidentale pentru a dăuna republicii islamice.

Din informaţiile care parvin colegilor noştri de la radio FARDA, serviciul persan al postului nostru de radio, străzile sînt înţesate cu poliţisti, membri ai miliţiilor islamice și soldaţi. La televiziune sint arătaţi oameni care declară că au participat la proteste numai pentru că ar fi fost influenţaţi de propaganda posturilor internaţionale de radio BBC și Vocea Americii. Sute de persoane, cu portretul preşedintelui Ahmadinajd in mînă au protestat in faţa ambasadei Marii Britanii de la Teheran cerînd închiderea ei. Teheranul a expulzat 2 diplomaţi britanici si Londra a răspuns expulzînd 2 diplomaţi iranieni. Mai multe ambasade europene şi-au retras personalul auxiliar.

Bloggeri, jurnalişti independenţi iranieni si străini sînt daţi dispăruţi. Potrivit agenţiei Reuter un jurnalist grec care lucra pentru Washington Times a fost arestat astăzi sub învinuirea că ar întreprinde activităţi ilegale.

La Bruxelles, laureata premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi a cerut Uniunii Europene să impună sancţiuni diplomatice severe regimului de la Teheran ca răspuns la violenţele si abuzurile din ultimele zile.
XS
SM
MD
LG