Linkuri accesibilitate

APCE a aprobat alocarea de fonduri pentru o misiune pre-electorală și de monitorizare a alegerilor în R. Moldova


Josette Durrieu și Egidijus Vareikis
Josette Durrieu și Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis si Josette Durieu, raportorii pe Moldova ai Comisiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de monitorizare a respectarii obligatiilor si angajamentelor ce le revin statelor membre si-au prezentat astazi in fata colegilor concluziile vizitei de saptamana trecută in Republica Moldova.

Pentru a avea o imagine de ansamblu a situatiei de la Chisinau, asa cum este ea zugravita de fiecare partid in parte, APCE a invitat si reprezentantii partidelor parlamentare din intregul spectru politic. Opozitia s-a dovedit unita si de aceasta data. Daca din partea PLD a participat Alexandru Tanase, din cea a PL Corina Fusu iar Alianta Moldova Unita l-a delegat pe Viaceslav Untila, comunistii nu si-au trimis nici un reprezentant.

Pentru politicienii din opozitie a fost o adevarata aventura sa ajunga la Strasbourg. Si asta pentru ca neavand inca pasapoarte diplomatice au fost nevoiti sa isi folosesca, documentele romanesti pentru a calatori. Trecand peste acest episod, atmosfera din cadrul Comisiei de Monitorizare a fost una favorabila opozitiei democratice din Moldova, crede Alexandru Tanase, de la PLD. Din pacate, după părerea liberalei Corina Fusu este greu de crezut ca problemele acumulatate in 8 ani, chiar si cu sprijinul Consiliului Europei vor fi rezolvate intr-o luna cat mai este pana la alegerile din 29 iulie.

Corina Fusu spune ca opozitia va merge din casa in casa si va verifica listele de votare desi timpul va fi foarte scurt avand in vedere ca ele vor fi facute publice doar pe 12 iulie. Prin raportoarea franceza Josette Durieu, Consiliul Europei a promis ca va acorda o atentie deosebita acestei chestiuni.

In cadrul sedintei s-a comunicat faptul ca APCE a aprobat alocare unor fonduri pentru trimiterea unei misiuni pre-electorale cat și a uneia de monitorizare a alegerilor.

Cat priveste moldovenii din strainatate, mingea este tot in terenul autoritatilor de la Chisinau. Acestea ar ar fi trebuit sa se adreseze guvernelor din tarile unde se afla comunitati largi de cetateni moldoveni pentru a deschide sectii de votare si in afara consulatelor. Cum acest lucru nu s-a intamplat singurul lucru care mai poate fi facut este marirea numarului de cabine de vot in cadrul ambasadelor si consulatelor, este de parere Corina Fusu.

Tot miercuri membrii grupului Partidului Popular European, au votat si pentru noua conducere a grupului. Presedintele Joseph Daul a fost reales cu o larga majoritate de voturi ( 225 din 228 de voturi valabil exprimate), iar propunerea delegatiei Romaniei, formata din membri ai Partidului Democrat - Liberal si Uniunea Democrata Maghiara din Romania, pentru postul de vicepresedinte a fost sustinuta de majoritatea europarlamentarilor PPE. Europarlamentarul roman, Marian-Jean Marinescu il va asista la conducerea grupului, alaturi de ceilalti 9 vicepresedinti alesi astazi, pe presedintele grupului PPE, Joseph Daul.
XS
SM
MD
LG