Linkuri accesibilitate

Ce se întîmplă cu banii deponenților Investprivatbank ?


Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

O întrebare pusă analistului Iurie Gotișan

Şefii băncii „Investprivatbank” au fost arestaţi luni, când a şi apărut în Monitorul Oficial decizia de retragere a licenţei băncii falimentare. Astăzi, guvernul a anunţat că banca va fi cumpărată de Banca de Economii, în care statul este acţionar majoritar.

Ce se întâmplă cu banii deponenţilor? Este întrebarea adresată de Radu Benea economistului de la Chişinău Iurie Gotişan.


„Potrivit oficialitatilor bancare, depunerile populatiei la Investprivatbank vor fi rambursate in cel mult 2 luni de zile. Totusi, eu nu sint atit de optimist. In aceasta perioada, deponentii ar trebui sa fie despagubiti cu suma minima prevazuta de legea garantarii depozitelor bancare adica de 6 mii de lei.

Din cate se stie, 80 la suta din depunerile in aceasta banca sint economii in conturi de pina la 6 mii de lei. Ramin celelalte 20 la suta din depuneri, care de fapt constituie partea leului si sint de sute de milioane de lei, care nu se stie de fapt in ce conditii si cind vor fi intoarse. In plus, s-a declarat ca activele Investprivatbank vor fi preluate de o alta banca din Republica Moldova, dar chiar si asa nu se stie cu exactitate daca acea banca va putea in timp restrins sa achite economiile deponentilor sau isi va lua obligatiile acestora.

In plus, as vrea sa mentionez ca prea putini s-au intrebat care va fi situatia multor intreprinderi care au deschise conturi curente la Investprivatbank, care se deservesc, care achita salariile angajatilor. Bineinteles ca este firesc sa se scoata in prim plan problema deponentilor. Dar nu mai putin importanta este si problema conturilor mai multor intreprinderi si agenti economici care au fost deserviti de aceasta banca, suma carora ar putea fi echivalenta sau chiar mai mare decit a depozitelor de la Investprivatbank”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG