Linkuri accesibilitate

Un liceu model de limbă română la Rîbnița


La Liceul „Evrika” din Rîbnița
La Liceul „Evrika” din Rîbnița

„Nu e important că acum elevii au calculatoare. E important că membrii acestei comunități au învățat să identifice problemele pe care le au și să propună soluții”

Fără sediu şi supus deseori presiunilor de către autorităţile transnistrene, în schimb dotat cu tehnică performantă şi oportunităţi de studiu chiar mai bune cât ale elevilor din dreapta Nistrului. E vorba de liceul cu predare în limba română din oraşul Râbniţa, care a ajuns câştigător al unui concurs de proiecte finanţat de două fundaţii americane.

Clasă echipată cu computerele oferite de programul IREX
Elevii şi cadrele didactice de la liceul „Evrika”, singurul cu predare în limba română din oraşul Râbniţa, încheie al 5-lea an de învăţământ în afara sediului ce le aparţine, de unde au fost evacuaţi după un conflict cu administraţia transnistreană. Ca şi majoritatea şcolilor din regiune ce refuză să se ghideze după programele de studii transnistrene preferînd să rămână în grija Ministerului Educaţiei de la Chişinău, liceul din Râbniţa închiriază de cinci ani sediul - impropriu al unei grădiniţe de copii. Şi asta chiar dacă dispune de o clădire nouă, construită cu bani de la bugetul Republicii Moldova. Administraţia transnistreană refuză să elibereze autorizaţiile necesare pentru darea în folosinţă a clădirii.

Pentru toată lumea este limpede că este vorba de o formă de presiune folosită de autorităţile transnistrene împotriva şcolilor cu predare în limba română, consideră cadrele didactice, care iată că îşi face efectul – numărul de elevi ai liceului scade. Daca in trecut şcoala avea 700 de elvi, in acest instituţia are doar 350 de liceenii, spune directoarea Eugenia Halus. „Nu mai sunt probleme evidente, dar ele sunt aşa, pe tacute. Atitudinea organelor de conducere daca este tacita nu inseamna ca si-au schimbat atitudinea fata de noi, moldovenii din Rîbniţa. ”

Condiţiile în care funcţionează instituţia nu îi descurajează însă pe cei mai mulţi dintre elevi. Câţiva absolvenţi ai liceului, ghidaţi de profesori, s-au constituit într-un grup de iniţiativă şi au obţinut, în cadrul unui proiect al Fundaţiei americane IREX, mobilier nou pentru şcoală, dotare pentru o sală performantă de calculatoare şi o tablă interactivă – ultima fiind o inovaţie aproape absolută pentru şcolile din Moldova. Toate acestea, aduse la liceu săptămâna trecută, vor face orele mai interesante şi materiile mai uşor de asimilat dacă vor fi folosite cu pricepere de profesori şi elevi.

„Am acceptat acest program pentru ca suntem uniti aici in liceul nostru din cauza situatiei in care ne aflam aici in Transnistria”, spune profesoara Galina Tihovschi, liderului grupului de iniţiativă. Drept urmare elevii liceului din Râbniţa vor avea o sală model pe care şi-ar dori-o toate şcolile din dreapta Nistrului.

Coordonatorul de proiect în cadrul Fundaţiei IREX - care promovează proiecte de dezvoltare a comunitatilor din Moldova - Oleg Bursuc spune:
„Ei au fost primul proiect lansat de programul nostru in regiunea transnistreană. Am vrut sa demonstram comunitatii ca este posibil sa se lucreze cu proiecte internationale in regiune si am vrut sa demonstram donatorilor ca este posibil de a lucra cu comunitati din Transnistria.


Potrivit lui Charles Butts, director de program: „Pentru mine nu e important ca acum elevii au calculatoare. E important ca membrii acestei comunitati au invatat sa identifice problemele pe care le au si sa propună solutii”.

Costul proiectului de asistenţă pentru Liceul „Evrika” din Râbniţa se ridică la 24 de mii de euro şi este cel mai costisitor din cîte s-au valorificat pînă acum de către corpul didactic al acestei instituţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG