Linkuri accesibilitate

Voronin la Moscova în presa românească


Evenimentul zilei, Romania libera si alte cotidiane insereaza astazi informatii despre vizita la Moscova a lui Vladimir Voronin. Evenimentul zilei se opreste mai ales la promisiunea facuta Chisinaului de premierul rus – un imprumut de 500 de milioane de dolari, in timp ce Romania libera citeaza copios din declaratiile presedintelui rus Dimitri Medvedev si respectiv al omologului sau moldovean.

Intr-un comentariu din Ziua, Cristian Unteanu sustine ca Romania a minimalizat constant pericolul Voronin, tratandu-l ca pe un caz ciudat, singular, uneori ridicol-provocator, dar nimic mai mult. Totul ar fi inceput cu modul in care liderul de la Chisinau a ridiculizat Romania, oferindu-i in 2005 proaspatului presedinte Traian Basescu sticle cu vin pentru pivnitele Palatului Cotroceni si a continuat cu o strategie pe termen lung, bine pusa la punct, care vizeaza “discreditarea, anularea sau contracararea influentei politicii externe romanesti si a credibilitatii mesajelor care pot fi transmise pe aceste canale”. Vizita la Moscova ar fi parte a acestui scenariu.

Voronin a mers sa se planga la aliatii lui traditionali, iar ei i-au imbratisat imediat argumentatia. Proba – declaratiile presedintelui rus Medvedev despre manifestatiile de la Chisinau, din 7 aprilie. Miscarea urmatoare a lui Voronin va fi, crede Cristian Unteanu, vizita la Bruxelles, unde “va pune pe masa problema exploziva a intentiilor revansarde si expansioniste ale Romaniei. Ce face Romania? Ce stie mai bine. Tace”.
XS
SM
MD
LG