Linkuri accesibilitate

Vocile femeilor din Iran


Activistă pentru drepturile femeii la Teheran, pe palme inscripția „femeie=bărbat”
Activistă pentru drepturile femeii la Teheran, pe palme inscripția „femeie=bărbat”

Femeile și atitudinea lor combativă, revelație a evenimentelor din Iran

Femei cu ochelari mari de soare, purtînd eşarfe şi baticuri, vorbind in faţa microfoanelor la mitinguri electorale, scandînd sloganuri, femei de toate virstele şi din toate categoriile sociale, participînd la mitinguri electorale, stind rabdatoare la cozile de la secţiile de votare, purtind banderole cu culoarea verde a candidatului lor preferat, infruntind motocicletele militiilor islamice si fiind victimele represiunii; imaginile si fotografiile lor, raspindite in lumea intreaga, vorbesc despre puterea pe care o au femeile iraniene. Pentru editorialista de la Washinghton Post, Anne Appelbaum, ele si munca lor migaloasa de ani de zile in organizatii non-guvernamentale si mici grupuri pentru apararea drepturilor omului sint revelaţia evenimentelor din Iran din ultima perioadă. Munca lor, periculoasa, tacuta si fara ajutor extern, este, in opinia editorialistei americane cea care a dus la amploarea protestelor de acum.

Neda, tinara in blugi care a fost impuşcata pe strazile din Teheran de ceea ce pare sa fi fost un tintas de elita şi a carei moarte a facut înconjurul lumii prin reţelele de internet, este considerata de multi, simbolul protestelor din Iran. Neda, inseamna, VOCE, si se vorbeşte deja despre un nou slogan pe strazile iraniene... Neda noastra, vocea noastra.... Potrivit unor relatari neconfirmate, autorităţile au interzis ieri ceremonia funerara de la o moschee din Teheran.

Neda era intr-o masina prinsa in ambuteiajul de pe o strada centrală din Teheran de acum doua zile. A iesit din masină pentru că îi era cald si in citeva minute a murit împuşcată.

Neda e insa numai una din miile de femei pe care in zilele acestea le-am vazut pe strazile din Teheran sau alte orase iraniene. Imaginea femeilor in chodor care aparau un barbat batut de fortele milițiilor islamice este o alta imagine-simbol a protestelor actuale.

Una dintre vocile cele mai limpezi in timpul protestelor a fost cea a soţiei fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani. Dupa ce a votat, pe 12 iunie răspundea unui reporter care o întrebase ce sfat le da sprijinitorilor candidatilor opozitiei. Raspunsul ei a fost fara teamă „trebuie sa iasa în stradă dacă va fi o fraudă electorală”...

Printre miile de femei care au ieşit în stradă se numara si Yasaman. Are 48 de ani, este casnică şi după ce a fost pe strazi strigindu-şi revolta şi disperarea, sta acasa si... aşteaptă să fie arestată. „Vor veni după noi toţi. Ne vor lua unul cîte unul...”.

Mir-Hossein Musavi, candidatul moderat reformist care a pierdut alegerile, potrivit rezultatelor oficiale cu 34 la sută din voturi, a avut-o în întreaga sa campanie electorală alături pe soţia sa, Zahra Rahnavard. Este profesor universitar şi a fost consilieră a fostului preşedinte Mohamad Khatami.

Si printre suporterii preşedintelui Mahmud Ahmadinejad se află multe femei. Si ele sunt active în mediile de informare internaţionale susţinînd că preşedintele de la Teheran are respect pentru drepturile lor.

Nasrin Sotoudeh, este o militantă pentru drepturile omului de la Teheran şi spune că femeile au multe motive să fie impotriva actualului preşedinte de la Teheran. In ultimii 4 ani nu numai că reuniunile de femei au fost ţinta atacurilor, dar multe femei au fost aduse in fata justitiei, au fost batute si torturate. Au fost condamnate la ani multi de închisoare şi au avut mult de pătimit pentru cum erau îmbracate sau cum se purtau.

Zahra Gholamipour, lideră a partidului Pan-Iranist spune și ea că femeile in Iran au jucat intotdeauna un rol important. „Femeile iraniene nu sunt genul de femei care să tacă şi să se considere inferioare bărbaţilor lor, chiar daca drepturile lor au fost incălcate dupa revoluţia islamică. Azi le vedem că sînt înaintea bărbaţilor la aceste proteste”.

Martori oculari ai violenţelor din ultimele zile spun că forţele de ordine şi miliţiile islamice nu au făcut nici o deosebire între femei şi bărbaţi, cind a fost vorba să folosească impotriva protestatarilor bastoanele de cauciuc, lanţurile sau gazele lacrimogene. Zahra Gholamipour crede că femeile din Iran îşi arată în aceste zile curajul şi spiritul civic. „Femeile iraniene arată din nou cît de puternice pot fi. Au fost bătute cu bastoanele electrice, au revenit şi au stat din nou în faţa poliţiei. Femeile astea sint mame, surori şi se simt răspunzătoare de ceea ce se intimpla...”.

Indiferent de rezultatul acestor proteste, cred femeile cu care au vorbit în Iran corespondentii de la Radio Farda, vocea lor se va face auzita. Este ceea ce crede si editorialista de la Washington Post, Anne Appelbaum...
XS
SM
MD
LG