Linkuri accesibilitate

Un scurt film video despre soarta "Nedei" capătă dimensiuni simbolice


Simbol al luptei împotriva falsificării alegerilor; simbol al frustării ziariştilor cărora nu li se permite să relateze despre demonstraţiile din Iran



Un film video facut cu un telefon celular la Teheran în timpul demonstraţiilor de protest post electorale a devenit în scurt timp un simbol al luptei protestatarilor împotriva fraudării alegerilor de la 12 iunie. Filmul prezintă o tînără demonstrantă, despre care se crede că se chema Neda, care a fost împuşcată în piept pe cînd îşi însoţea tatăl la o acţiune de protest . Trecători încearcă, după cîte se pare în zadar, să o salveze pe tînăra femeie căreia în urma rănii prin împuşcare îi dă sîngele pe nas şi pe gură.

Numele întreg al victimei nu au putut fi confirmate, ceea ce scoate încă odată în evidenţă condiţiile cu care sunt confruntaţi ziariştii care relatează din Iran. Jurnaliştilor străini li s-a interzis că relateze despre demonstraţii sau alte evenimente publice.

Se crede că în cursul intervenţiei brutale a forţelor de securitate şi a miliţiilor pro-guvernamentale şi-au pierdut viaţa cel puţin 23 de demonstranţi.
XS
SM
MD
LG