Linkuri accesibilitate

Noile Coduri ale justiţiei nu descurajează corupția


Guvernul român și-a asumat răspunderea pentru noile coduri Penal si Civil

Romania se teme de noul Raport pe justitie al Comisiei Europene, fiindca pina acum nici un inalt demnitar nu a fost judecat, fiindca parlamentul s-a opus inca odata cererii procurorului sef de a permite cecetarea penala a fostului premier Adrian Nastase, pentru ca intre timp si asupra noilor ministri planeaza suspiciuni si chiar azi legislativul de la Bucuresti dezbate necesitatea infiintarii unei comisii speciale care sa cerceteze posibilele abuzuri de care este acuzata Monica Iacob Ridzi, ministrul democrat-liberal al Tineretului si Sporturilor.

La 32 de ani, Ridzi are deja destula experienta in politica, a fost europarlamentar, face parte dintre preferatele lui Traian Basescu si se spune ca a contribuit decisiv la campania electorala a fiicei presedintelui roman. Prin ajutorul dat in aceasta campanie se numara si concertele comandate de 2 mai ziua tineretului, pentru care ministerul tineretului a cheltuit 630 de mii de euro prin intermediul unor firme de apartament care se pare ca si-a asigurat un comision urias. Procurorii anticoruptie au inceput impotriva Monicai Iacob Ridzi, o ancheta, pentru gestionarea defectuoasa a banilor publici.

Intre timp guvernul roman si-a asumat raspunderea pentru noile coduri Penal si Civil, cerute imperios de Comisia Europeana in programul de reformare a justitiei. Dupa cum se pling deja procurorii, pedepsele pentru faptele de corupţie şi infracţiunile conexe acestora s-au micsorat, ceea ce s-ar putea sa atraga odata in plus nemultumirile europenilor care monitorizeaza justitia din Romania.

Astfel noul cod penal nu mai incriminează abuzul în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar unul dintre principalii „beneficiari” ai acestei prevederi este chiar funcţionarul acuzat că a adus cel mai mare prejudiciu unei instituţii publice, Mihai Necolaiciuc, arestat, la sfârşitul săptămânii trecute, în SUA, care a prejudiciat caile ferate romane cu peste 50 de milioane de euro

Cele două coduri, penal si civil vor sta la baza funcţionării justiţiei cel mai probabil din 2011.
XS
SM
MD
LG