Linkuri accesibilitate

Erodarea temeliei R. Moldova prin neglijarea normelor constituţionale


Igor Boţan

Incompatibilitatea funcţiilor pe care le deţine în prezent V. Voronin

Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin nu are dreptate atunci cînd afirmă că nu există incompatibilitate a funcţiilor pe care le deţine, consideră politologul Igor Boţan. Vacanţa funcţiei de preşedinte a intervenit la 7 aprilie, exact la patru ani după ce preşedintele Voronin şi-a depus jurămîntul.

Atunci cînd preşedintele Vladimir Voronin a fost ales deputat şi preşedinte al Parlamentului, dînsul ar fi trebuit imediat, în conformitate cu Constituţia, să adreseze parlamentului o cerere de a se accepta eliberarea din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi imediat, în calitate de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, să fi preluat interimatul funcţiei de şef de stat.

În plus Curtea Constituţională s-a eschivat de la expertiza solicitată de un grup de deputaţi din opoziţie, invocînd textul constituţional care ar conţine răspunsul solicitat. Chiar dacă situaţia calificată drept una de incompatibilitate de către Igor Boţan, nu va produce neapărat consecinţe juridice, pe termen lung însă neglijarea normelor constituţionale erodează temelia legislativă a Republicii Moldova care se declară un stat de drept.
XS
SM
MD
LG