Linkuri accesibilitate

Liderii care se ceartă cu Occidentul devin automat prietenii cei mai buni ai Moscovei


Vladimir Soloviov: Vizita lui Voronin la Moscova cu o lună înaintea alegerilor anticipate este o dovadă că Rusia mizează pe liderul PCRM

Jurnalistul Vladimir Soloviov, care de altfel este originar din Chisinau si urmareste cu atentie evolutiile din Republica Moldova, crede ca Voronin oricum s-a ales cu un bonus politic dupa ce i s-a oferit posibilitatea sa participe la o ceremonie importanta alaturi de inalti demnitari de stat din Federatia Rusa. Cu referinta la surse din administratia prezidentiala si din Guvernul rus, Soloviov conchide ca Voronin este mai convenabil gratie aspiratiilor sale - limpezi si destul de „previzibile” - spre deosebire de advresarii sai politici atrasi in exclusivitate de polul occidental.

Totodata Moscova incearca sa dea impresia ca are si prieteni in spatiul CSI-ului, in special dupa cel mai recent scandal cu Lukasenko ce a incununat serialul in care au figurat mai devreme Turkmenistanul, Ucraina, si indiscutabil Georgia. Lui Voronin ii este rezervat rolul de partener de nadejde al Kremlinului si astfel se explica tratamentul favorabil de care se bucura presedintele moldovean, considera Vladimir Soloviov.

Jurnalistul de la Kommersant spune ca desi pe agenda aceastei vizite de lucru nu figureaza semnarea unor documente de natura sa ofere solutii radicale pentru ambuteiaje de genul problemei transnistriene, Voronin s-ar putea sa obtina niste dividende minime, pe care sa le valorifice in anticipate.

După parerea lui Soloviov, Kremlinului nu i-au scapat declaratiile lui Voronin ce au precedat vizita la Moscova. Intrucit, spune Soloviov, acei lideri care se cearta cu Occidentul devin in mod automati prietenii cei mai buni ai Moscovei si invers, cel care vrea sa arunce punti spre Occident, cade in disgratie, cum a patit-o Lukasenko.
XS
SM
MD
LG