Linkuri accesibilitate

Comunicat MAE privind reglementările UE de acordare a vizei


Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Replică la acuzaţia lui Voronin la adresa Uniunii Europene

Ministerul Roman de Externe precizeaza astazi printr-un comunicat de presa ca cetatenii Republicii Moldova nu pot calatorii cu vizele romanesti in afara tarii si ca pina in 2011 cind Romania va intra in Spatiul Schengen aceste vize vor fi acordate gratuit. Diplomatia de la Bucuresti raspunde in acest fel alegatiilor presedintelui Vladimir Voronin si explica mai departe ca Romania aplica reglementarile comunitare care prevad necesitatea verificarii mijloacelor de intretinere a celor care calatoresc in tara fara o invitatie prin care sa li se asigure de catre un cetatean roman sau o institutie autohtona intretinerea lor pe o perioada data.

Asadar moldovenii care vor sa vina in Romania fara o astfel de invitatie sint obligati sa dovedeasca inclusiv printr-un extras de cont bancar ca au la dispozitie minimum 500 de euro. Pina in 2004 si cetatenii romanii care vroiau sa calatoreasca in spatiul comunitar aveau aceleasi obligatii. Ministerul Roman de Externe a reluat pe larg toate dispozitiile de circulatie pe teritoriul tarii dupa ce Vladimir Voronin a acuzat Uniunea Europeana ca ridica “o cortina de fier” pentru a tine la distanta tara cea mai saraca de pe continent, adica Republica Moldova. Presedintele in exercitiu de la Chisinau a mai cerut Bucurestiului sa nu mai distribuie pasapoarte romanesti moldovenilor, iar ministerul roman de externe a raspuns usor ironic ca: "Nu exista posibilitatea eliberarii de astfel de documente cetatenilor Republicii Moldova care nu au cetatenia romana”.

Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu explicase ieri public ca nu are reactii la declaratiile oficialilor de peste Prut, sugerind astfel ca Romania nu vrea sa se implice in nici un fel in campania electorala din Republica Moldova. Ministrul de externe a subliniat doar ca daca doreste sa devina membru al Uniunii Europene, Republica Moldova trebuie sa puna in aplicare rezolutiile conclavului ministrilor de externe comunitari si Parlamentului European. Cele doua institutii au cerut investigatii impartiale privnd incalcarile drepturilor omului din perioada revoltelor din aprlie, acces egal al partidelor la canalele publice de radio si televiziune, alocarea transparenta a licentelor mass media, alegeri libere.
XS
SM
MD
LG