Linkuri accesibilitate

PDL, PSD: dramoleta despărțirii


Fronturi deschise dar nimic nou pe ele

Partidul democrat liberal şi cel social democrat au continuat să joace şi săptămâna aceasta, cu inspiraţie de telenovelă şi convulsii de divorţ în stil românesc, dramoleta despărţirii. Guvernul ridica, aşa cum ne-a obişnuit, cortine de fum, funcţionând legat la ochi şi cu frânele puse. Într-o zi pare să se vadă luminiţa de la capătul tunelului, a doua zi pare să se vadă luminiţa de la ţeava puştii. Astăzi se majorează salariile, a doua zi aflăm că majorarea este doar un proiect pe 10 ani pentru ca, a treia zi, preşedintele să spună că economia a intrat oficial în recesiune şi că guvernul va trebui să scadă, nu să mărească lefurile. Însă în anii electorali pare să răsară Soarele peste mlaştina sulfuroasă a politicii- atunci încep să vorbească politicienii despre pâinea pe care ar trebui s-o punem pe masă. Pe masa lor. Astfel că discursurile încep să empatizeze cu grijile omului simplu, aşa cum se vede el din goana limuzinelor.

Avertizat că nu poate fi şi cu slănina în podul partidului şi cu sufletu-n raiul de la Cotroceni, Mircea Geoană a început marea operaţiune de schimbare la faţă. Deocamdată, nu a reuşit decât liftinguri retorice şi transplanturi de personalitate. S-a lepădat de Traian Băsescu, cu care apărea până mai ieri de mână în public şi face eforturi să iasă din pubertate pe măsură ce se apropie alegerile pentru preşedinţie. Preşedintele PSD ar vrea populismul lui Ion Iliescu, tupeul lui Vanghelie şi Băsescu la un loc şi superioritatea lui Adrian Năstase. Să fie un cârmaci rasat şi, în acelaşi timp, băiat de cartier, cu ceva mai multă ştiinţă de gramatică decât mentorii săi.

În siajul său, Dan Nica, ministrul de interne şi omul bun la toate al partidului, îl întărâtă pe Vasile Blaga, sperând să puncteze la capitolul imagine. Însă maestrul de lumini şi mai ales umbre este preşedintele Băsescu, cel care, jucându-se de-a premierul, a reuşit să-i scoată din sărite pe membrii PSD care spun, plini de raţiune şi simţire, că nu mai au de ce să cauţioneze a nu se ştiu câta încălcare prezidenţială a constituţiei. Căci, din câteva fraze, preşedintele a mai deschis două fronturi - unul cu liderii sindicali din educaţie, acuzaţi de complicităţi subversive cu ministerul, altul cu profesorii, acuzaţi că ar scoate rebuturi şcolare pe bandă rulantă. Remarca a sabotat dialogul dintre minister şi cadrele didactice pe marginea schimbărilor curriculare de anul viitor.

Preşedintele ar vrea, se pare, să impună pachetul de legi ale învăţământului redactate de comisia prezidenţială condusă de fostul ministru Miclea. Însă, prin afirmaţiile sale nu a reuşit decât să-i arunce pe ministru şi pe liderii sindicali în ecranele televizoarelor, să deplângă situaţia la care s-a ajuns.Cu toţii ştiu că ne aflăm în sezon politic mort. Deocamdată te poţi lupta cu umbrele sau privindu-te în oglindă, aşteptând să vină toamna, pentru a ridica scorul partidului în sondaje. Însă chiar şi-acum, dintr-un subiect răsuflat cum ar fi un divorţ politic se poate scoate ceva audienţă la emisiunile de seară.

Aşa că e probabil ca alianţa guvernamentală să mai tragă de cearta asta pentru că ea ocupă din timpul pe care altminteri presa l-ar putea acorda altor probleme - de pildă, absenţei unui program de ieşire din criză, corupţia sau lupta împotriva criminalităţii înarmate care săptămânal mai ia cu asalt un centru de schimb valutar, un bancomat sau o bancă.

Politigraf

XS
SM
MD
LG