Linkuri accesibilitate

Revista presei maghiare din România

Şase sute de persoane – un lanţ viu în centrul oraşului Sfântu Gheorghe: protestele împotriva demiterii funcţionarilor maghiari continuă - informează Transindex.

Din Krónika aflăm despre o altă manifestaţie: câteva sute de maghiari au ieşit în stradă la Cluj, în semn de protest faţă de unificarea, cu 60 de ani în urmă, a universităţilor Babeş şi Bolyai. Manifestanţii au cerut reînfiinţarea universităţii maghiare de stat.

Dar au oare vreun sens aceste acţiuni de protest ? – se întreabă editorialistul cotidianului Háromszék. E foarte clar: partidele de la guvernare ignoră întru totul acţiunile maghiarilor. Totuşi, zice editorialistul, protestele îşi au rostul. Este vorba despre atingerea scopului final: autonomia.

Discriminare ! – strigă tot Háromszék. Cotidianul covăsnean analizează o recentă hotărâre de guvern, prin care s-au redistribuit fonduri. În ziar se arată: judeţul Covasna a obţinut 0,4 la sută din fondurile disponibile, iar judeţul Harghita, doar 0,3 la sută. Şi încă un amănunt: în cele două judeţe, banii au fost direcţionaţi aproape în exclusivitate către localităţile cu populaţie majoritar română. Concluzia articolului din Háromszék: în ciuda promisiunilor făcute de miniştrii cabinetului Boc, guvernul are o singură strategie pentru Secuime: marginalizarea. Pentru secui există tot o singură şansă, reiterează Háromszék: autonomia.

Tânărul politician Czika Tihamér abordează în Szabadság un subiect aproape prohibit în presa de limbă maghiară: conservatorismul şi naţionalismul maghiar. Care se manifestă, printre altele, la Cluj, unde maghiarii protestează împotriva fiecărei iniţiative de restaurare a centrului vechi, susţinând că acestea au singurul scop de a şterge urmele istoriei şi tradiţiei maghiare. Orice plan ar prezenta administraţia locală, tradiţionaliştii maghiari reacţionează paranoic, numind proiectele de modernizare drept pogromuri antimaghiare. Dacă se continuă astfel, în curând se va protesta şi împotriva asfaltărilor - prevesteşte autorul. Cum, glodul pur maghiar să fie acoperit cu un strat de asfalt românesc?!

Transindex publică un reportaj din comuna harghiteană Sânmartin, unde au avut loc incidente serioase între majoritarii maghiari şi comunitatea de romi. Mai multe case ale romilor au fost incendiate, bunurile lor au fost distruse, întregi familii au fost alungate din sat, romii au fost ameninţaţi să nu îndrăznească să revină la casele lor. Până în momentul de faţă, nu a fost indentificat nici un vinovat. Motivul invocat de cei mai mulţi maghiari: romii le fură recolta. Incidentul a ajuns în antenţia organizaţiei Project on Ethnic Relations. Liderul PER nu e foarte optimist. În opinia sa, astfel de conflicte mocnesc în mai toate localităţile în care trăiesc romi. Iar în multe dintre ele, chiar vor izbucni.

Cotidinaul clujean Szabadság publică un interviu cu filosoful Tamás Gáspár Miklós, cunoscut adversar al formaţiunilor de extremă dreaptă din Ungaria. În opinia sa, discriminarea, marginalizarea diverselor minorităţi este un efect al luptei acerbe pentru resursele gestionate de stat. Extrema dreaptă cere exclusitivitate. Ceea ce fac şi celelalte formaţiuni, mascându-şi totuşi discursul. Tamás Gáspár Miklós avertizează: ideile şi grupările fascistoide câştigă teren şi în România. Doar că aici nu se face prea mare vâlvă. Dacă nu se opune rezistenţă, nu există nici scandal. Or în România, nici o forţă politică nu atacă consecvent extrema dreaptă.
XS
SM
MD
LG