Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: UE și violurile în Europa occidentală


Un studiu al Uniunii Europene

Au trecut cativa ani buni de cand est-europenii au inteles ca nu totul e rau si de lepadat prin partea lor a lumii si ca nu totul e roz, progresist si de invidiat prin partea cealalta, in occidentul mult invidiat. Prin occident se pare, de pilda, ca lumea ar fi mai manierata si mai civilizata. Pe aici oamenii nu isi bat femeile cand se imbata. Mda. Oare asa sa fie?

O vecina de-a mea lucreaza la un camin pentru femei batute, aici in Bruxelles, si prin ea am avut acces la tot felul de statistici despre violenta conjugala in Belgia si in Uniunea Europeana in general, statistici insotite de cifre care m-am facut sa-mi revizuiesc ideile de dinainte.

Tot asa, simultan cu preluarea presedintiei europene de catre Suedia, incepand de la intai iulie, iata ca Uniunea European publica un studiu despre violuri in Europa. Ce rezulta din acest studiu? Campioana de departe - a violurilor este tocmai Suedia, care va conduce Uniunea Europeana in a doua jumatate a anului. E vorba, desigur, de violurile declarate si confirmate. Cite au loc si nu sint niciodata declarate nu se poate sti. In Suedia insa, se pare ca periodic se inregistreaza 46 de violuri la fiecare 100.000 de locuitori. Sigur, cineva lipsit de sensibilitate ar putea spune ca nu e mult, 46 la 100.000.

Perspectiva devine insa mai clara cind descoperim, in acelasi raport, ca pe locul doi in Europa se afla Marea Britanie, insa cu o cifra cu mai mult de jumatate mai coborata decat cea din Suedia: 23 de violuri la fiecare 100.000 de locuitori. Sa fie suedezii o natiune de violatori? Sau sa fie mai degraba o neintelegere culturala la mijloc?

Adevarul e ca se intampla in cazul acestor statistici ceea ce se intampla si in cazul statisticilor in legatura cu plangerile europenilor impotriva propriului lor stat. Cand citim, cum a fost recent, ca cele mai multe plangeri vin din Germania, am putea fi tentati sa credem ca Germania e o tara in care cetatenii sunt supusi multor nedreptati din partea statului. Realitatea este de fapt cu totul opusa: Germania este o tara in care cetatenii sunt atat de bine informati in legatura cu drepturile lor la nivel european, incat profita de asta.

Asa este si cu violurile in Suedia. Nu sunt suedezii niste predatori sexuali, ci pur si simplu femeile acolo isi cunosc atat de bine drepturile, incat stiu sa identifice o incercare de abuz sexual si nu va veni nimeni sa ii spuna unei femei violate ca o merita pentru ca stia ca bause, nu trebuia sa mearga acolo, etc. Suedia ne va oferi, din cate se pare, o presedintie europeana interesanta.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG